Не сме били подготвени за криза от такъв мащаб. Говоря

...
Не сме били подготвени за криза от такъв мащаб. Говоря
Коментари Харесай

Президентът: Не сме били подготвени за криза от такъв мащаб

„ Не сме били готови за рецесия от подобен мащаб. Говоря за персонални защитни средства, дезинфектанти. Не е единствено при нас, съвсем на всички места е. в действителност е прелестно, че нашата промишленост е запазила някакъв капацитет и той в този момент се разпростира, в вероятност дори можем да изнасяме, само че сега въпросът стои по различен метод. В София лекари нямат маски, няма самостоятелни тестери, няма персонални защитни средства. Затова, когато има една такава рецесия, е значимо да има надлежна информация. Моят въпрос е можем ли да кажем на българите по кое време чакаме да бъдат задоволени тези потребности “. Това съобщи президентът Румен Радев по време на изключителна среща на „ Дондуков ” 2. На нея участват министър председателят Бойко Борисов, здравният министър Кирил Ананиев, вътрешният министър Младен Маренов, както и началникът на Оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски показват на президента ограниченията против разпространяването на ковид у нас.

Президентът регистрира, че съзнанието на хората е налице и се съблюдава обществена отдалеченост.

„ Важно за мен не е да има изключително положени, значими са ограниченията, които би трябвало да бъдат ефикасни, добре планувани и обезпечен. На първо място общопрактикуващите лекари, който са в директен допир. Те слагат въпроса и за бързите проби. Да не изключваме всички дантални служащи, аптекари, комерсиалните обекти, които не могат да затворят, транспортните служащи, да не приказваме за органите на реда. И, несъмнено, да стигнем до хората, които работят в предприятията “, сподели още президентът Радев.

„ Всяка заран лекари споделят, че нямат ясни указания, тормозят се, опасяват се. Има ли го това, че до последния общопрактикуващ доктор да е ясно, с написани указания, какво и по какъв начин би трябвало да се прави. Разбира се, одобряваме и строги ограничения, с които да наказваме лекари, които отхвърлят да извършват своята Хипократова клетва. Но би трябвало по този начин да създадем, че преди да ги накажем тези хора да бъдат обезпечени както се поставя – с персонални защитни средства, с указания и ясни логаритми, с цел да не демотивираме най-важните хора – точно лекарите и всички медицински служащи, които заслужават нашето почитание “, сподели още президентът.

Той прикани всички институции да не се насажда боязън и суматоха в обществото.

„ В страната се вихри далавера с най-необходимото: персонални защитни средства и дезинфектанти. И тъй като виновните институции не я виждат, желая да прикани жителите да продължат да подават сигнали, да разгласяват в обществените мрежи и да прикани всички българи, които сега спекулират. Грозно е на здравето и на нещастието на други хора да се печели. Призовавам ви, не го правете. Не е почтено “, моли президентът.

Според него ние можем да излезем от тази рецесия единствено „ обединени като институции, като даваме образец с дисциплинираност, с организация и доверие сред институциите и цялото общество “. 

„ Паралелно със здравната рецесия, се развива и икономическа рецесия. И в случай че ние не действаме в този момент, тя може да се трансформира в филантропична. Знам, че нашите благоприятни условия са скромни. Не би трябвало да позволяваме да стане по този начин, че един ден гладът да победи страха, тъй като тогава следствията могат да бъдат непредсказуеми “, съобщи Румени Радев.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР