Не си я носете у дома, защото след 24 часа

...
Не си я носете у дома, защото след 24 часа
Коментари Харесай

Уредник на музей заговори за тайната на бялото злато и зове хората да внимават с калта в Поморие

Не си я носете вкъщи, тъй като след 24 часа губи лечебните си свойства и единствено ще ви вмирише жилището, предизвестява Илия Кусев

Има единствено три калонаходища с потвърдени лечебни свойства в света и Поморийското езеро е едно о тях. Преди обаче да решите да се лекувате, потърсете съвет от персоналния си доктор, предизвестява уредникът на Музея на солта в Поморие Илия Кусев, а по-късно добави, че има заболявания, при които лекуването с тиня е даже противопоказно.

„ Когато човек има сърдечни болести, високо кръвно налягане, разширени вени, онкологични, дихателни, бъбречни и болести на щитовидната жлеза, не трябва да се лекува с тиня. Ще им навреди, вместо да помогне “, сподели той пред Българска национална телевизия.

„ Калта е нетрайна. След 24 часа губи част от свойствата си. Затова не е нужно човек да купува тиня, да я цялостни в туби и да я носи за лекуване. Ще му се вмирише жилището, без да има някакъв резултат “, съобщи Кусев, застанал пред паметника на Пейо Яворов. 

„ Пейо Яворов е живял в продължение на една година в Поморие, когато градът към момента се е наричал Анхиало. Работил като свързочник в пощата “, напомня репортерът Симеон Иванов.

„ Пред Яворов единствено би трябвало да се поклоним, да сведем глава. Това е неповторимият стихотворец “, прибавя уредникът на Музея на солта.

„ Яворов е обвързван с морето. Неговата лирика е всемирна. Затова е превеждан на доста езици. В Поморие се демонстрира гения. Тогава е оценен “, акцентира той. 

Според него солта е бялото злато на Поморие. Тя носи доста огромно благосъстояние на града, съобщи Кусев.

„ В 5-ти - 3-ти век преди новата епоха стартира добивът на сол в града. Тогава е основан античния град “, сподели още той.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР