Не си спомням кога за първи път чух да споменават

...
Не си спомням кога за първи път чух да споменават
Коментари Харесай

Национализацията на 12 юли

Не си припомням по кое време за първи път чух да загатват датата 12 юли по по-особен метод. Времето преди, имам поради преди измененията, беше постепенно време: на дългите диалози измежду близки, където доста неща се споделяха, без да се изрекат напълно. Тогава фамилиите разговаряха, даже като метод да отстоят себе си и идентичността си, с цел да не се размият под напора на идеологическата социализация; през днешния ден ускорението прави това ненапълно невероятно, налагайки нова форма на атомарност. А пък историята се учи най-добре вкъщи.

Ала да се върнем към детския ми спомен за датата 12 юли. Било е към края на 70-те, само че още помня внезапния жест с ръка на един от познатите на дядо ми, дълготраен редактор в едно от издателствата преди тази дата. Спомням си ясно по какъв начин ръката му разсече въздуха, като че ли искайки да покаже, че след този 12 юли всичко е било прекратено, станало е друго. Сетне пръстите му се свиха в присъщия жест на задушаване.

Не си припомням в детайлности целия чут роман. Сещам се единствено по какъв начин отривисто и накъсано той разказваше, че още от заранта се появили някакви " други хора ", поставили табелки " затворено ", а по земята били струпани купове и купове книги, планини от книги. Толкова доста книги, дружно с безсистемно нахвърляната документи, чиято орис занапред щяла да се взема решение.

Съзнанието ми е съхранило таман облика на планините от книги, изникнали на този 12 юли. Казано с езика на обстоятелствата, става дума за следното:

12 юли 1948 година е в действителност точката, бележеща цялостната разпродажба на частното книгоиздателство в България. Сиреч на опцията някой самичък да издава нещо, даже с разрешението или под контрола на " националната власт ". Актът е осъществен в сходство с Наредба № 3428 от 9.07.1948 година, издадена от ръководителя на Комитета за просвета, изкуство и просвета, обнародвана в " Държавен вестник ", бр. 161 от 12.07.1948 година В нея се упоменава и още нещо. А точно, че пространствата, в които частните книгоиздателства са упражнявали досегашната си активност, както инвентарът и оборудванията им, се слагат под разпореждането на Комитета за просвета, изкуство и просвета, респективно на ликвидатора.

Тук би трябвало да уточним, че частните печатници и огромните книгоиздателства, разполагащи с такава база, са одържавени още в края на 1947 година (със Закона за национализацията на частни индустриални и минни предприятия от 27 декември). Примката към свободното книгоиздаване се стяга последователно. Още от април 1947 година издаването на каквито и да било образователни пособия и учебници става държавен монопол и се трансферира под опеката на ДИ " Димитър Благоев ".

Оцелелите при започване на 1948 година частни книгоиздателства (като " Казанлъшка котловина ", " Златни зърна " на Славчо Атанасов, " Мозайка на модерни романи " на Юрукови, " Г.М.Смрикаров ", " Перун " и др.) са на процедура " последните мохикани " и елементарно се управляват с аргумента за дефицит на хартия. Съответно и цензурата (Главлит, Комитет по печата и т.н.) бързо се разправя с " неуместните " заглавия, които те оферират, казвайки кое " да " и кое " не ". Въпреки това в тези последни месеци на 1948 година излизат разкази и есета на Стефан Цвайг, книги на Хемингуей и Съмърсет Моъм, промушват се произведения на типичен и модерни български писатели, виждат бял свят голям брой детски книжки, в това число комикси с Мики Маус.

" Народната власт " подава ясни сигнали, че на " слободията " се вижда края. Вестник " Работническо дело " в поредици публикации прави оценка " дълга на литературата " и стига до изводите, че най-важната задача е " да се активизира съзнанието на читателите за построяването на нашата Народна република ".

Започват да се " наливат основите ", което значи, че е време книгата да надене униформа и да закрачи към бъдещето, за което тогава се пее, че стартира от през днешния ден.

" 1948 " освен в България, само че и в останали свят на " победилия комунизъм " е " 1984 " на Оруел. Препратките с пренаписването на предишното и претопяването на историята са мъчителни и директни.

Затова и 12 юли е значима дата в този план. Голяма част от струпаните книги в дефинитивно иззетите книгоиздателства отиват напряко за претопяване. Съставят се и се отпечатват " описи на неразрешената литература " и " описи на нездравословната литература ". Разполагам с два такива наръчника в персоналната си библиотека. Вътре " съответно " са разказани всички издания, които следва да се изземат от книжарниците, държавните, публичните и частните библиотеки и да се пренасочат към Държавно стопанско предприятие " Отпадъци ", което е длъжно да ги насочи към най-близката книжна фабрика. Става дума за над 10 000 заглавия, единични бройки от които остават единствено в Народната библиотека, Българския библиографски институт, националните библиотеки в окръжните градове, библиотеките на Българска академия на науките.

Накратко, след 12 юли 1948 година свободната книга се озовава под желязната пета на неумолимото бъдеще. Тя е " разкол " , която " трови ", тъй като 1948 година е година на огромната готовност. Страната не трябва да се " размеква " от " мекушави книги ". Върви " всенародна акция " за набиране на 250 000 бригадири. " Работническо дело " непрестанно оповестява по какъв начин се записват първо 100 000, сетне още 100 000 (на фотосите записалите се постоянно са показвани с вдигнат пестник, оня присъщ жест, който освен заплашва, само че и като че ли задушава всяко инакомислие, всяко разночетене (за символната бутафория на времето и типовете мобилизации тогава виж студията на Лиляна Деянова " 1948. Символна еуфория, символен гнет " ).

На 3 август същата година с декрет се закриват и непознатите езикови учебни заведения. Излиза нов закон и за устройството на съдилищата, нов закон за радиото, а през септември 1948 година се вкарват и нови ограничения против Православната черква, която би трябвало да бъде избутана в ъгъла.

Социалната действителност е към този момент " вярно " разчертана, изцяло по Оруел.

След 12 юли се издават освен " верни книги ", само че и се организират единствено " верни празнувания ", навеждащи на " верни мисли " . Така да вземем за пример в съпътстващите датата броеве на " Работническо дело " откривам известието за проведено честване на " 100-годишнината на Комунистическия манифест ". Издаден, несъмнено, в огромен тираж, с одържавената хартия и на национализирана печатна база. За задачата подпредседателят на Комитета за просвета, просвета и изкуства други Рубен Леви изнася беседа в Салона на културните дейци в София. Съобщението за сказката е съпроводено с репортажи за " величествени манифестации " на софийското поданство, приветстващо историческото дело на Отечествения фронт. На първа и втора страница се вижда мобилизацията на същите тези жители, които манифестират " предаността си към правото дело ". Пропагандата и пропагандата върти машината на цялостни обороти, изпълвайки със смисъл " одържавеното слово ". На последна страница на същия брой на " Работническо дело " могат да се прочетат думите на мис Алън, британска гостенка на " социалистическа България ", озаглавени: " Ние има доста да се учим от вас ". В изявлението си мис Алън споделя следното: " Когато споделих на моите близки, че съм поканена да посетя България, всички ми споделиха: " Вземете ме за секретар или сложете ме в куфара си, тъй като доста желаеме да забележим тази страна. Ние имаме вяра, че имаме да се поучим доста от вас, от вашия креативен възторг " (курсивът е на " Работническо дело " ).

Натрапва се в очи обаче, че на никое място от пресата не излиза наяве какво е било времето на 12 юли. Било ли е слънчево или облачно, валял ли е дъжд? Тази страна от всекидневния живот изцяло отсъства по силата на обикновената си маловажност. Тя е заместена със известия, че в Съюз на съветските социалистически републики ще се добиват над 10 000 кг картофи от декар и е допълнена със публикации за " градивната креативна рецензия и самооценка ", в които се упорства по какъв начин " други Георги Димитров учи постоянно да се споделя истината на народа ". Последното ми подухва някакви политически препратки от наши дни, седемдесет години по-късно, само че да не се вторачваме в тях. Защото малко по-надолу, в същата програмна публикация, носеща подписа на Теню Стоянов, се упорства, че " градивната рецензия и самооценка би трябвало да движи хората и работата напред, а не да се изражда в тесногръдо, злостно клеветничество ". Нека си вземем записка.

А що се отнася до датата 12 юли, тя си остава значим маркер в разбирането на българската " 1984 " (или " 1948 " ). Ако имаше исторически анти-календар, датата умерено би могло да се празнува като Ден на несвободата на българската книга. Приемете тези редове като официално направено предложение.

" Дневник " препечатва текста от портала " Култура "

Всичко, което би трябвало да знаете за: Прочит на историята (205)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР