Не се заемам да правя каквито и да е било

...
Не се заемам да правя каквито и да е било
Коментари Харесай

Доц. Гломб: Още преди 10 години се знаеше, че ще има пандемия!

Не се заемам да върша каквито и да е било прогнози. Не дръзвам. Това сподели в утринния блок на bTV вирусологът доцент Любомира Николаева-Гломб.

"Делта е 10-15 пъти по-заразен от другите разновидности. Омикрон не знам дали въобще става за затворени пространства ", сподели проф. Огнян Кунчев, който бе другият посетител в предаването.

"Омикрон удесетори броят на новозаразените. Южна Африка има младо население, само че доста тежко изкара Бета и Делта разновидностите. Предполагаше се, че в Южна Африка има по-голям брой преболедували и имунизирани, само че най-после се оказа друго. Според специалистите в Южна Африка симптоматиката на Омикрон не е друга и се кара от най-вече леко от младежи, което демонстрира, че не е по-сериозен от предходния вид ", изясни Гломб.

Проф. Кунчев уточни, че Омикрон измества Делта разновидността безусловно за седмица.

"Данните са единствено от Южна Африка. Недостатъчни са. Трябва ни повече време за секвениране на пробите. Това е инфекциозна болест и за тях се знае от десетилетия, да не кажа епохи. Основният метод да се борим с тях е имунизация ", съобщи доцент Гломб.

Тя посочи, че най-защитени за преболедувалите, а незабавно след тях се подреждат имунизираните.

"Хибридният имунитет е най-силен. Има реинфекция на преболедували и имунизирани, само че е рядко. Ефективността на имунизациите беше над 90%, а при делта падна на 80%. Омикрон може малко да понижи успеваемостта им, само че ще са потребни ", изясни още доцент Гломб.

Проф. Кунчев счита, че в средата на декември Омикрон ще стартира да циркулира у нас, а в края на декември новозаразените у нас ще са най-вече с Омикрон разновидността.

"Още преди 10 години бе казано, че се чака пандемия. Редица вирусолози предупреждаваха за това, а ние не вярвахме. Ето, пристигна ни на главите ", сподели изненадващо Гломб.

Тя счита, че ХИВ позитивните хора би трябвало наложително да се имунизират.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР