Не се заблуждавайте, те не са комини. Това, което можете

...
Не се заблуждавайте, те не са комини. Това, което можете
Коментари Харесай

Легендарните пазители на покрива

Не се заблуждавайте, те не са комини. Това, което можете да видите на забележителния покрив на Каса Мила (Ла Педрера), са пазителите на къщата. Някои ги виждат като воини. Други - като великани, които оживяват през нощта при пълнолуние...

 Каса Мила

Във всеки случай те са една от аргументите стотици хиляди туристи от целия свят да идват всяка година в Барселона, предава кореспондент на БГНЕС.

Барселона - диамантът в короната на архитекта Антонио Гауди. Мегаполисът е като изложба навън, където може да се види най-хубавото от каталунския създател.

Каса Мила, каса Батло, каса Висенс, парк Гюел и несъмнено перлата в короната - Саграда Фамилия, са измежду най-големите забележителности на мегаполиса, в който с изключение на туристи всяка година е избиран от хиляди студенти за втори дом.

 Изглед към фасадата на Каса Мила откъм централната улица

Каса Мила - най-важното създание на Гауди, както самият той в миналото разказва приключения план - “the apple of my eye ”. Всеки подробност в постройката е въодушевен от природата и пресъздава неповторимите естествени форми.

 Подпокривното пространство е музей

Ла Педрера (Каменоломната) се намира на емблематичния бул. “Пасео де Грасия ”. Днес на булеварда са най-скъпите и лъскави магазини в целия град, частните галерии демонстрират изкуство на международно равнище с цени за милиони евро, а жилищата са благосъстоятелност на фондации и буржоазни семейства.

 Покривът на каса Мила

Несъмнено покривът на Каса Мила - домът е обект на международното културно завещание на ЮНЕСКО, е бижуто, което приключва неповторимия архитектурен комплекс, а гледката, която се открива от него е като от пощенска картичка.

„ Сградите би трябвало да имат двоен покрив, тъкмо както хората имат шапка и чадър “ , обичал да споделя Антони Гауди.

Преди да се излезе на покрива подпокривното пространство - таванът, пресъздава концепциите на Гауди. Например едно просто колело го е въодушевило да проектира гаража - първият в жилищна сграда в Барселона въобще. Първообразът на Саграда Фамилия и каса Батло, както и на дом Висенс са показани в срезове и елементи. Малка експозиция показва и въодушевените от естествените форми мебели, тъй като всичко би трябвало да е в естетика - както образно, по този начин и функционално.

 Изглед от покрива към Саграда Фамилия

Излизайки на покрива, първата среща е с пазителите. Не това не са комини - предизвестява една дребна табела из виещите се тераси. Пазителите на този дом - воините, с шлемове и прочувствени изражения, слезли все едно от планината Монсерат приказват от именити височини, като осмиват стихотворения за великани, написани на каталонски (Жоан Марагал, Хасинт Вердагер), на испански (Хорхе Луис Борхес, Луис де Гонгора) и на британски (лорд Байрон и Тенисън).

Запомнящата се разходка из покрива на Ла Педрера приключва с “инстаграмърски спот ” (място за снимки) с аспект към към момента строящата се Саграда Фамилия ( “Светото семейство ”). Когато бъде приключена, постройката ще стане най-високата черква в света.

 Саграда Фамилия

Катедралата беше оповестена през 2019 година за обект на международното завещание на ЮНЕСКО и се очакваше да бъде приключена през 2026 година, с цел да се означи стогодишнината от гибелта на Антонио Гауди, само че работите бяха забавени по време на локдауна поради COVID-19. Строежът ѝ продължава към този момент повече от 140 години. /БГНЕС

 Каса Батло - друго създание на Гауди в центъра на Барселона.  Парк Гюел - наложителна спирка за всеки клиент на мегаполиса.
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР