Не се срамувам от нито едно свое действие, но съм

...
Не се срамувам от нито едно свое действие, но съм
Коментари Харесай

Ген. Мутафчийски: Разочарован съм от ниските нива на ваксинация

Не се срамя от нито едно свое деяние, само че съм отчаян от ниските равнища на имунизация у нас. Това съобщи в особено изявление за началникът на ВМА ген.-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски.

Той посочи, че не желае появяването му да се свързва с отрицателни реакции в обществото. Заяви, че постоянно се е опитвал да приказва професионално и то въз основата на потвърдени научни изявления.

" Щом едно нещо е потвърдено и е оповестено в съществени списания с доказателства, значи мога да го кажа на необятната аудитория. Това, че това е довело до безпокойствие у доста хора – да, само че това е истината. Щом считат, че ген. Мутафчийски е притежател на COVID-19, дано се скрие ген. Мутафчийски. Но за жалост това не даде добър резултат, тъй като COVID-19 не изчезна ", каза той.

Ген. Мутафчийски не даде оценка на актуалните ограничения за справяне с разпространяването на Коронавирус, тъй като те са основани на напълно друга философия за ръководство на пандемията от тази, която е била възприета по света, когато той е бил отпред на щаба. Допълни, че не вижда смисъл в отправяне на рецензии към сътрудниците му, които в този момент ръководят пандемията, защото в това няма нищо продуктивно.

Началникът на ВМА за следващ път посочи, че не е изкушен от политиката.  " Не съм допускал да се водят с мен диалози за влизане в политиката. Когато съм споделил, че това не е за мен означава, че не е за мен. Всеки човек би трябвало да си тежи на мястото ", категоричен е ген. Венцислав Мутафчийски

До 2-3 седмици се чака да получим задоволително данни по въпросите, които ни интересуват за " Омикрон " разновидността – дали новият вариант заобикаля имунитета, дали протича по-тежко, по какъв начин се въздейства от имунизациите, разяснява още той. Според него каквото и да се приказва за " Омикрон " разновидността сега, е спекулативно. Новият вариант е с над 50 разновидности, от които 30 са в шипчестия протеин. Това е разновидността с най-вече разновидности до момента. Невинаги обаче това значи, че вариантът въздейства по-лошо на човешкия организъм.

" Над 90% от COVID-пациентите във ВМА са неимунизирани ", регистрира военачалник Мутафчийски. По думите му, все по-често се случва пациент да си признае, че си е извадил подправен документ, когато положението му се утежни.

Европа евентуално няма да остане безучастна към ниските равнища на имунизация у нас, разяснява началникът на ВМА. Според него, макар правото на свободно напредване на жителите, е доста допустимо да се наложат рестрикции към България или най-малкото да се посъветват жителите на другите страни да заобикалят пътуванията до нашата страна. 

Мутафчийски прикани хората да не се вслушват в препоръките да не се имунизират поради съпътстващи болести. " Хора, когато ви кажат да не се ваксинирате поради доста съпътстващи болести, това е цялостна неистина. Многото съпътстващи болести са първа индикация за имунизация. Имунизирането на милиарди хора по целия свят е невиждано и е доказателство, че имунизациите против Коронавирус са безвредни ", изтъкна проф. Мутафчийски. 

Към момента във ВМА няма свободни интензивни кревати. В лечебното заведение са настанени 168 пациенти с COVID-19. 71 от тях са в интензивно поделение. От лечебното заведение дават информация към " Бърза помощ " за заетоста на леглата на всеки три часа.

" ВМА е основана като болница за рискови обстановки – такава е философията на съществуването й, тъй че се оправяме и в този момент. Във всички клиники, които се реновират във ВМА, се взима поради инсталирането на системи за подаване на медицински О2. Внедрена е и система за сигурност, която да сигнализира при прекомерно огромно засищане с О2 в болничните стаи, с цел да се предотврати заплаха от пожар и детонация ", допълни той.

Тази година ВМА чества 130 години от основаването си. От ефира на Българска национална телевизия ген.-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски поздрави всички, чийто професионален път е минал през лечебното заведение. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР