Не се случва често да водите колона от военни кораби

...
Не се случва често да водите колона от военни кораби
Коментари Харесай

Русия и НАТО започват военни учения на километри помеду си


" Не се случва постоянно да водите колона от военни кораби в границите на групировка от 40 кораба, изключително когато вие самият сте дълъг единствено 20 метра. Това е опция, която се дава един път в живота ", декларира подлейтенант Дан Томас от Кралския флот на Англия.

Една от " звездите " на учението Baltops 23 ще е американският транспортен съд USS Mount Whitney. Той служи като плаваща командна платформа на военноморските ударни и поддържащи сили на НАТО.

USS Mount Whitney
Снимка: mil.ee

От страна на Съединени американски щати в учението ще се включи групата на " Шести флот ". НАТО ще отработи задачи, като битка с подводници, морска Противовъздушна отбрана отбрана, почистване на мини и провеждането на избавителни интервенции.

Тренировките на НАТО ще приключат на 16 юни в Германия. Руското обучение завършва на 15 юни.

Двете учения демонстрират, че морския капацитет на Русия мъчно може да се мери с този на НАТО. Единственият останал съветски самолетоносач е без екипаж след тежък и изпълнен с проблеми ремонт.

Съединени американски щати имат общо 11 самолетоносача и 9 вертолетоносача. Франция разполага с 1 самолетоносач и 3 вертолетоносача, Италия има 2 самолетоносача, като единият профилиран за лов на подводници. Англия също има 2 самолетоносача. Турция има 1 самолетоносач, който е въоръжен с дронове.

Ученията Baltops започват по време на Студената война, когато Москва възприема Балтийско море за свое вътрешно. По това време Балтийските страни са част от Съюз на съветските социалистически републики, а Полша и Източна Германия - съдружници.

Днес Балтийско море несъмнено не е вътрешно за Русия. След присъединението на Финландия в НАТО, пакта на процедура може да реализира цялостен действен надзор над Финския залив.

Миналата година ученията Baltops се оказаха много значими. НАТО заяви, че от самото начало тренировките били следени от два съветски корвета.

Журналистът Сиймор Херш пък написа в своя блог, че по време на ученията американският флот е заложил избухливи заряди, взривили по-късно тръбопровода " Северен поток ". Правителството на Съединени американски щати отхвърли това изказване, наричайки го " изцяло погрешно и цялостна небивалица. "

По-рано през днешния ден Тихоокеанският флот на Русия разгласи началото на огромни учения и в Японско море и Охотско море, които ще продължат до 20 юни, написа Българска телеграфна агенция.

Тихоокеанският флот разгласи началото на огромни учения в Японско и Охотско море, които ще продължат до 20 юни.

" В ученията на бойната група на силите на Тихоокеанския флот вземат участие повече от 60 бойни и спомагателни кораба, към 35 самолета на военната авиация, сили на бреговите войски на съветския флот и над 11 000 военнослужещи ", съобщи министерството в Телеграм.

По време на практическите учения корабните тактически групи и военноморската авиация ще търсят и наблюдават подводници на конвенционален съперник, ще организират тренировки и бойни учения против надводни и въздушни цели, в това число ракетни и артилерийски стрелби, ще отработват организацията на противовъздушната защита на корабните отряди и ще провеждат логистичната поддръжка на силите в морето.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР