„Не се разбрахме”. Това заяви премиерът Борисов след петчасова среща

...
„Не се разбрахме”. Това заяви премиерът Борисов след петчасова среща
Коментари Харесай

Борисов след срещата с турския вицепрезидент: Не се разбрахме


„ Не се разбрахме”. Това съобщи министър председателят Борисов след петчасова среща с турския вицепрезидент Фуат Октай.



Срещата беше предизвикана от изявление на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че Анкара се е намесила, с цел да мине Законът за вероизповеданията в България.

„ Смятат, че с нищо не са ни засегнали, че е извадено от подтекста това, което в България се раздухва. Извадихме уеб страниците, пускахме го онлайн. И в този момент не престават да приказват по телефона. Не смятам повече за нужно едно и също нещо да приказваме. Ако решат, че би трябвало да си сервира Чавушоглу извиненията, да го направи. Аз бях непреклонен за всички други варианти-за взаимни изявления, официални съобщения, тълкования. Много явен бях, че достойнството и достолепието на една страна не могат да се съизмерват с никакви други ползи”, съобщи Борисов. „ Никой не ни е оказвал каквото и да е влияние за Закона за вероизповеданията. Това сме си го създали, тъй като сме смятали, че като страна сме длъжни да плащаме за всяко едно от вероизповеданията. И по този начин и направихме”, посочи министър председателят.

„ Тук бяхме на четиристранната среща, вицепрезидентът Октай беше поканен като посетител. Толкова доста планове обсъдихме, гняв ме е, че поради сходно нещо толкоз си утежняваме връзките. Ефекта сами го видяхте. Те не могат да осъзнаят и не престават да настояват, че това не е напън, било обстановка. Пет часа изяснявам кое е напън, кое е обстановка, те настояват обратното”, добави Борисов.

„ Въпросният външен министър споделя, че е оказал напън, с цел да се одобри Законът за вероизповеданията – това не е истина. На мен никой не ми се е обаждал и не е оказвал напън. Сами толкоз време го правихме - обществено, срещи със Синода, с мюфтиите”, изясни още Борисов. „ Разбирам ги, че са в избори, само че и ние сме в избори. Когато всички водят антитурска акция, ние не сме си го разрешили, а в България антитурската акция носи плюс. Заради добросъседските връзки не го вършим. Разбирам ги, че в неделя имат избори, само че не за сметка на България. По никакъв метод българските мюсюлмани не се нуждаят от отбрана. Имат безспорните права, свободи и на изповедание и на всичко останало. Така че това съм защитавал – не се разбрахме, за съжаление”, добави Борисов.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР