Не се притеснявам от проверката на Комисията за противодействие на

...
Не се притеснявам от проверката на Комисията за противодействие на
Коментари Харесай

Образователният министър не се притеснява от проверката на КПКОНПИ

Не се тормозя от инспекцията на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ). " Знам какво съм подписвал. Остоявал съм обществения интерес ", разяснява Вълчев в четвъртък. Ден по-рано от антикорупционната комисия оповестиха, че ще ревизират него и ръководителя на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов за спор на ползи поради бизнеса на съпругите им. Семействата на Маргаритов и Вълчев са и свързани, защото са си кумували на сватбите, а това е обществено известно от години.

Проверката на КПКОНПИ е по обява в уеб страницата ПИК за това, че брачната половинка на Маргаритов и кума на Вълчев – Мария Карабельова-Маргаритова, ръководи фондацията към издателство " Просвета ". То пък е най-голямото издателство на учебници в страната, а самите учебници официално се утвърждават с подписа на просветителния министър. В същото време се споделя, че брачната половинка на Вълчев – Лилия Вълчева, взе участие в пиар организация, която пък има контракти с Комисията за отбрана на потребителите.

" Нормално е като има медийни изявления, да има инспекция на комисията. Не се тормозя. Съпругата ми няма пиар организация, имала е нещо общо с такава компания преди 11-12 години ", разяснява Вълчев.

По отношение на избора на утвърждението и избора на учебници напомни, че те се утвърждават от учителите, както и от представители на академичната общественост. Министърът подписва заповедите за утвърждение, само че нормално се преценява с мнението на професионалната колегия. Вълчев напомни, че досега единствено един път е върнал утвърдени от преподаватели учебници – тези по история за X клас. Миналата година Вълчев изиска те да се преработят поради „ благовидното отношение към комунистическия режим “.

Министърът сподели още, че не би могъл да въздейства на пазарния дял на издателствата на учебници, защото откакто те бъдат утвърдени, всеки преподавател и учебно заведение избира тъкмо с кои книги да работи. " Училищата и учителите избират учебниците. Ние финансираме на брой възпитаници. Средствата, които заплаща страната за учебници, даже леко са намалели в последните години, макар че издателствата настояват, че разноските им се усилват ", сподели Вълчев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР