Не се предвижда съкращаване на изпитния материал за Националното външно

...
Не се предвижда съкращаване на изпитния материал за Националното външно
Коментари Харесай

Образование по време на пандемия - неизвестните остават

Не се планува редуциране на изпитния материал за Националното външно оценяване след 7 клас и за матурата след 12 клас, нито анулация на външните оценения след 4 и 10 клас, каквато рекомендация изпрати омбудсманът Диана Ковачева наскоро до Министерството на образованието и науката. Това стана ясно от телевизионно изявление на просветния министър Красимир Вълчев.

Темата за наличието на изпитите и за това дали някои от тях би трябвало въобще да се проведат в подтекста на продължаващото повече от година онлайн образование продължава да провокира разнопосочни мнения измежду просветителни синдикати, учебни шефове, учители, родители и възпитаници.

Учители и учебни шефове считат, че редукция на изпитния материал за Националното външно оценяване след 7 клас и за матурата след 12 клас не се постанова, демонстрира разбор на мненията им, направен от Синдикат " Образование " към КТ " Подкрепа ".

Външното оценяване след 4 клас е лишено от просветителна логичност и би трябвало да бъде анулирано, безапелационни са от синдикалната организация, откъдето са проучили мнението по тематиката на десетки хиляди учители.

Според Диян Стаматов, ръководител на Съюза на работодателите в системата на националната култура и шеф на столичното 119 СУ " Академик Михаил Арнаудов ", редукция на изпитния материал за изпитите след 7 и 12 клас е нужна.

Според него външното оценяване след 4 и 10 клас би трябвало да е незадължително и без слагане на оценка.

Иван Петков, шеф на 73 СУ " Владислав Граматик " в столицата, счита, че няма учредения образователният материал за изпитите след 7 и 12 клас да бъде намаляван.

Външното оценяване след 10 клас би трябвало да отпадне, счита Маргарита Илчева - преподавател по български език и литература в професионална гимназия по дизайн в София. Освен учител с 30-годишна процедура, тя е и анализатор на образователните стратегии в България по отношение на интернационалното изследване " Пиза ", оценител и проверител.

Ученичката в 10 клас на Профилирана езикова гимназия " Йоан Екзарх " във Враца, Стефани Любенова, счита, че външното оценяване след 10 клас следва да бъде анулирано.

Против провеждането на Национално външно оценяване след 10 клас е също Камелия Петрова, майка на десетокласник в София.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР