Не се предвижда поскъпване на яйцата за Великден и в

...
Не се предвижда поскъпване на яйцата за Великден и в
Коментари Харесай

Д-р Петкова за Искра.бг: Не се предвижда поскъпване на яйцата за Великден

Не се планува повишаване на яйцата за Великден и сега пазарът е спокоен . Това разяснява изпълнителният шеф на Съюз на птицевъдите в България доктор Петя Петкова за Искра.бг . По думите й производството е задоволително, с цел да покрие потреблението по време на празниците.

„ Днес цената на едро на българските яйца е измежду най-ниските в Европейския съюз. Надяваме се тази наклонност да се резервира и да няма растеж “, добави тя.

Средногодишният растеж на цената на яйцата в България е към 61,9% . Той е под междинния в Европейския съюз /ЕС/, който възлиза на 69,2% , регистрира доктор Петкова. Тя изясни, че себестойността на птичи продуктите се е покачила главно поради по-високата цена на електрическата енергия, газта, горивата, зърното, металите, опаковките, работната ръка.

„ За наша наслада има едно усмиряване на пазара, стабилизиране на цените, което чакаме да остане и през актуалната година “, разяснява още тя.

През 2022 година птицевъдният бранш е останал относително постоянен , без значение от финансовите и икономическите компликации в него, уточни специалистът. По нейни думи има вътрешнообщностна търговия на яйца , като 53% от доставените количества са от Румъния, 43% са от Полша и към 4% от Гърция.

За Великден не се чака да има някакви промени при търсенето на яйца, съобщи доктор Петкова. Може да има доставка на бели , тъй като производството им у нас е относително малко.

От Съюза на птицевъдите в България предвиждат повишен импорт на храни от трети страни , защото католическият Великден е седмица преди православния.

„ Има възможност част от доставените в другите членки количества, които не са били осъществени там, да се преориентират и към нашия пазар “ , посочи тя, добавяйки, че се надява страната да е непримирима към качествения надзор, нелоялната конкуренция, укриването на обороти, тъй че да се подсигурява свободната търговия и че стоките от трети страни дават отговор на същите условия, каквито и от нашите производители.

Очаквайте втора част от изявлението , в която ще се разяснява какви са рисковете при доставка на храни от трети страни.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР