Не се предвижда отнемане на книжки на хора на 60

...
Не се предвижда отнемане на книжки на хора на 60
Коментари Харесай

Не се предвижда отнемане на книжки на хора над 60 години, заяви Малина Крумова

Не се планува лишаване на книжки на хора на 60 години, основава се нервност. Целта е усилване на ограниченията за сигурност по пътищата. това съобщи Малина Крумова, ръководител на Държавна организация " Безопасност на придвижването по пътищата " в ефира на " Нова телевизия ". Поводът е предлагането на държавната организация по пътна сигурност отпреди дни, за въвеждане на психически и физически проби на водачите над 60 години. Причината е в зачестилите произшествия, провокирани от водачи в пенсионна възраст.
" В момента няма публично предложение за въвеждане на проби за водачите над 60 години. Не става въпрос и да се вкарват спомагателни проби отвън условието за несъмнено здравословно положение, с цел да имаш шофьорска брошура, което важи и в този момент. Единствено сме обсъждали инспекция да има по-често от 10 години " сподели тя. Тя посочи, че в Дания и Швеция, да вземем за пример, има процедура за по-често тестване на способността да си водач. Тя добави, че се правел сложен разбор – за ограничения, с които да се понижи смъртността по пътищата. Категорично не става въпрос за лишаване на книжки, основава се нервност, акцентира Крумова, само че не сподели дали концепцията да има по-често " доказване " дали можеш да си водач може да се трансформира в предложение и по-късно в норма за всички възрастови групи, освен за най-възрастните.

" Не желаеме да смъкваме от колите хората, които могат да карат, тъй като могат да изберат по-опасни способи за напредване – с велосипед или пешком, а статистически това е потвърдено, че е по-опасно за по-възрастните ", изясни Крумова. На въпрос дали ще има инспекции на други места, отвън Своге, дали асфалтовите смески на пътищата са безвредни, ръководителят на организацията за пътна сигурност не сподели, че нейното ведомство ще ревизира, а заприказва за по-сериозна нормативна рамка за одит. " Няма експерти за качеството на пътната настилка, които да влизат в комисиите за приемане на обектите – те правят оценка единствено по документи ", стана известно от думите на Крумова.По думите й би трябвало да бъде изменена методиката за определяне на рискови пътни сектори, като вземат поради доста съставни елементи – както брой произшествия, по този начин и пътна настилка, само че и други детайли. Позицията й е, че казусът с войната по пътищата би трябвало да се преглежда сложно.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР