Не се показва цялата истина, че централите са на загуба.

...
Не се показва цялата истина, че централите са на загуба.
Коментари Харесай

Синдикалист: Няма връщане назад, настояваме Марица Изток да работи до 2038 г.

Не се демонстрира цялата истина, че централите са на загуба. Топлоелектрическа централа „ Марица Изток “ 2 имаше огромни отговорности към БЕХ, няма към този момент безусловно никакви отговорности. Това съобщи в ефира на Euronews Bulgaria Димитър Чалъков, ръководител Федерация Енергетика към КТ „ Подкрепа “ във връзка митингите на енергетиците против ръководещите поради преструктурирането и затварянето, както на въглищните централи в страната, по този начин и на мините.

" Нямаме връщане обратно, настояваме за работата на енергийните комплекси, както е записано в решение на Народно събрание ", добави той. 

„ Това, което е вкарано в Плана за възобновяване и резистентност - 40 % понижаване на въглеродните излъчвания от 2019 година, когато е най-слабата година за произвеждане на електрическа енергия, беше признато да се махне, а досега политиците не са го изпълнили “, уточни Чалъков. По думите му не е изпълнено и решение на Народното събрание комплексът „ Марица Изток “ да работи дейно до 2023 година „ Спирането на централите или мините – да стартира от 2026 година, е неуместно “, добави той.
Чалъков отхвърли тезата, че митингите им са политически и са „ яхнати “ преди локалните избори на 29 октомври. „ Искаме да запазим работните си места. До 2038 година желаеме комплексът да работи “, съобщи той.

„ Очаквано е хората да се усещат излъгани, тъй като доста държавни управления дават обещание нещо, което не може да стане действителност и да бъде осъществено. Поради стопански аргументи тези централи ще излязат от употреба на 1 януари 2025 година “, разяснява от своя страна в студиото на Euronews Анна Филипова, специалист от Центъра за проучване на демокрацията. По думите ѝ дотациите от страната стават противозаконни по инструкция на Европейски Съюз от януари 2025 година, „ а електрическата енергия ще бъде доста скъпа - с 10 % по-скъпа от междинната пазарна “.

„ Централите са с дълготрайни контракти за електрическата енергия, които подсигуряват избрана цена, за жалост тези контракти изтичат 2024 и 2026 година и по този начин тези предприятия ще станат неконкурентноспособни “, уточни Филипова.

Вижте цялото изявление във видеото. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР