Не се планира среща между руския президент Владимир Путин и

...
Не се планира среща между руския президент Владимир Путин и
Коментари Харесай

Шефът на МААЕ няма да се среща с Путин

Не се възнамерява среща сред съветския президент Владимир Путин и генералния шеф на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси за тази седмица. Това съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков, представен от ТАСС.

Гроси е предстоящ в Русия от сътрудниците си от " Росатом " и от външното министерство, при нужда може да се включат и други министерства и ведомства, разясни той.

Песков акцентира, че Русия чака да се проведат съществени договаряния на избраното равнище.

По-рано съветският заместител външен министър Сергей Рябков удостовери, че шефът на МААЕ ще дойде в Москва тази седмица, с цел да обсъди зоната за сигурност към Запорожката атомна електроцентрала.

Запорожката АЕЦ, ситуирана в град Енергодар, е най-голямата атомна електроцентрала в Европа с мощ от към 6000 MW, като произвеждаше 1/4 от цялата електрическа енергия в Украйна.

Руските сили превзеха Запорожката АЕЦ през март, месец откакто започнаха пълномащабната си инвазия в Украйна. Съоръжението остава покрай фронтовата линия и неведнъж е било обстрелвано през последните месеци, като Киев и Москва се упрекват взаимно за обстрела.

В началото на септември 2022 г. мисия на МААЕ, ръководена от Рафаел Гроси, посети централата, като след заминаването ѝ двама експерти от организацията останаха в централата като наблюдаващи.

Впоследствие МААЕ разгласява отчет, призоваващ за създаване на зона за сигурност около Запорожката АЕЦ за предотвратяване на изключителни ситуации поради военните дейности.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР