Не се осъществи и очакваният пробив на Възраждане ГЕРБ спечели

...
Не се осъществи и очакваният пробив на Възраждане ГЕРБ спечели
Коментари Харесай

ГЕРБ спечели в 7 общини от Бургаска област на първи тур, ДПС - в две, ПП-ДБ така и не се появиха на картата

Не се реализира и предстоящият пробив на " Възраждане "

ГЕРБ завоюва в седем общини в Бургаска област и взе участие на балотаж за осма, а Движение за права и свободи взе две на локалните избори в района, с което се затвърди наклонността отпреди 4 години.

Нито Политическа партия, нито Демократична България съумяха да изградят качествени структури по общините и напълно разумно се провалиха. Участваха алегорично и единственото, с което могат да се похвалят са няколкото съветници в Поморие, Средец, Айтос и Бургас.

Спецификата на локалния избор изкара на терена нови играчи като „ Граждани за общината “, „ Българските социалдемократи “, „ Български гласъ “, „ Български съюз директна народна власт “ и „ Бъдеще за родината “, които обаче се крепят на авторитетни фигури в общините, успяващи да генерират сериозна социална поддръжка.

Очакваният пробив на Политическа партия „ Възраждане “ на локалните избори по този начин и не се състоя.

За сметка на това отписваната Българска социалистическа партия си завоюва една община – Созопол, в Карнобат бе покрай балотаж и има съветници в съвсем всички обитаеми места.

В Карнобат самостоятелният Георги Димитров завоюва изборите на първи тур, откакто събра гласовете на 5179 души или 52,30 %. Тодор Байчев от Българска социалистическа партия получи 26,10 %, Антоанета  Пенева – 9,89 %, а Стефан Кенов – 4,49 %.  В Общинския съвет най-голяма група вкарва " Земеделския национален съюз " с лидер Красимир Трифонов с 20,87 %, второто място е за „ Граждани за общината “ на Живка Гроздева с 19,53 %, трети са „ Левицата “ с лидер Маргарита Стаматова – 13,79 %, а посланичество в Общински съвет се обрисува да имат „ Бъдеще за родината “ на Стефан Кенов и Движение за права и свободи.

Победител в Айтос, изцяло предстоящо, стана Васил Едрев, получил 62,5 % от гласовете. Втори е Даниела Алакушева-Ненова с 24,70 %, а трети Салих Метраш от ПП-ДБ – 7,6 %. ГЕРБ печели 40 % от гласовете за Общинския съвет, а Движение за права и свободи – 25,05 %, Българска социалистическа партия остава с 8,75 %.

В Бургас обстановката е ясна – Николов е кмет с 60 % на първи тур, а ГЕРБ е с най-голяма група в локалния парламент – 19 души против 4 за ПП-ДБ, Българска социалистическа партия и „ Възраждане “. (ВИЖТЕ НАШАТА ТЕМА В РАЗВИТИЕ)

Друг претендент на ГЕРБ Жельо Вардунски завоюва Камено с безапелационен резултат – 74,16 % против една 12 за Митко Янов от „ Възраждане “, останалите претенденти получават още по-малко. ГЕРБ ще има и болшинство в Общински съвет, откакто взе 49,08 % от гласовете, а Българска социалистическа партия получи 14,27 %. С локалния парламент влиза „ Български напредък “ и Съюз на демократичните сили.

Победител в Малко Търново с още по-голяма преднина е Илиян Янчев, самостоятелен, само че подсилен от ГЕРБ. Той ръководи странджанската община от 2011 година и се оправя толкоз сполучливо, че действително няма никаква конкуренция. ГЕРБ действително печели 2/3 от общинския съвет, а със непретенциозно посланичество в него остава Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи.

В Несебър самостоятелният Николай Димитров стигна до балотаж с Иван Дашев от " Български съюз директна народна власт ". За Димитров през вчерашния ден бяха дали своят вот 41,19 %, а за Дашев – 19,91 %. Трети остана Румен Кулев от „ Български гласъ “ с 12,91 %, а четвърти Георги Манолов от ССД – 9,83 %. " Българските социалдемократи " на Костадин Нищелков, които поддържаха Николай Димитров на първи тур още веднъж ще са най-голямата група в Общински съвет – с 32,43 % от гласовете, следвани от Политическа партия МОРЕ на братя Диневи с 12,79 %, ССД с 9,40 %, БСДД на Иван Дашев – 8,26 % и Левицата – 5,44 %.

Иван Алексиев от ГЕРБ завоюва Поморие на първи тур с 50,77 %, а Веселин Анестиев от ПП-ДБ получи 37,70 %. ГЕРБ ще има солидно посланичество в Общински съвет, откакто взе 34,33 %, а Движение за права и свободи получи – 23,82 %. Коалицията на ПП-ДБ, Има Такъв Народ и земеделците остана на трето място с 22,97 %.

Кандидатът на ГЕРБ взе от раз и Приморско. Иван Гайков бе определен за кмет, откакто получи 50,03 % от гласовете, а Петко Гечев от „ Граждани за общината “ взе 28,06 %, третото и четвърто място са за Стоян Василев от Политическа партия МИР и Ваня Андонова от „ Български напредък “. Новият кмет ще има комфорта да ръководи с болшинство на ГЕРБ в Общински съвет, откакто партията завоюва 50,02 %, а „ Граждани за общината “ взеха – 18,56 %. С посланичество ще са още „ Български напредък “ и Политическа партия МИР.

Без изненада Движение за права и свободи завоюва община Руен. Ахмед Сюлейман получи на първи тур 78,5 % от гласовете, а претендентът на ГЕРБ Халил Мехмед – 12,48 %. Движение за права и свободи ще има безспорното болшинство и в локалния парламент, където напълно алегорично ще участват ГЕРБ  и коалиция „ Заедно за мощна община “.

Тихомир Янакиев взе втори мандат в Созопол с безапелационна победа на първи тур 57 % против 24 % за Станислав Губеров. Българска социалистическа партия този път ще има болшинство в Общински съвет, а посланичество, само че не с задоволително солидни групи ще имат ГЕРБ и Има Такъв Народ на Георги Пинелов.

В Средец идната неделя ще се организира балотаж, а локалните ще избират сред досегашния кмет Иван Жабов от ГЕРБ и Иван Кичев от ЗС „ Ал.Стамболийски “. За Жабов на първи тур са дали своят вот 36,6 %, а за Кичев – 18,89 %. ГЕРБ се обрисува да е с най-голяма група в Общински съвет с 33,9 %, само че положително посланичество ще имат и ЗС „ Ал.Стамболийски “ – 19,39 %, ПП-ДП – 16,73 %, Българска социалистическа партия – 12,52 % и СЕК – 6,83 %.

Движение за права и свободи завоюва и Сунгурларе с 55,83 % за техния претендент – Димитър Гавазов. Втори е Николай Киров от ГЕРБ с 26,64 %. В Общински съвет Движение за права и свободи ще има болшинство, откакто взеха 50 % от гласовете, а ГЕРБ получи 20,99 %. Прагът за локалния парламент прескочиха – „ Бъдеще за родината “ на доктор Георги Кенов и Има Такъв Народ.

В Царево също нямаше изненади и Марин Киров завоюва на първи тур с 6,83 % против 19,65 % за Емил Пейчев. Кирил Елевтеров остана трети с 8,73 %. ГЕРБ ще има изрично болшинство в Общински съвет, откакто взе 63 % от гласовете, а ПП-ДБ – 19 %. Част от локалния парламент ще и Българска социалистическа партия, които имат 8,53 %.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР