Не се очакват съществени промени в цените на имотите през

...
Не се очакват съществени промени в цените на имотите през
Коментари Харесай

Интересът към имотите край морето остава независимо от сезона

Не се чакат основни промени в цените на парцелите през актуалната година. Към момента се следи леко мъртвило на пазара, поради предстоящото повишение на лихвените проценти по ипотечните заеми. То обаче няма да бъде значително, прогнозирапредседателят на Регионалната конструкция на " Национално съдружие Недвижими парцели " (НСНИ) в Бургас Стефка Калчева пред Българска телеграфна агенция.

" Не можем да кажем, че има някакви големи промени на пазара. Забавянето на темпото е главно поради предстоящите действителни дейности от страната на банките във връзка с лихвените проценти. Така или другояче през втората половина на януари тази година ще стане ясно коя банка какви финансови корекции ще предприеме. Това в някаква степен въздейства на първичния пазар - хората са по-предпазливи и чакат повече изясненост ", уточни Калчева.

По думите ѝ държанието на банките у нас дава позитивни сигнали още от второто полугодие на предходната година, като не бяха подхванати кой знае какви корекции на лихвените проценти.

" Дори и да се наложат такива през актуалната година, надали ще забележим някакъв сериозен скок, защото знаете - Българската национална банка подвигна главния лихвен %, само че по този начин или другояче ние стартираме от едвам 2,5 на 100 ", добави ръководителят на районната конструкция на НСНИ.

Интересът към парцелите край морето остава без значение от сезона

През предходната година не са регистрирани основни спадове в покупко-продажбите за капиталови парцели по Южното Черноморие. Според Стефка Калчева военният спор в Украйна по този начин или другояче е оказал влияние върху пазара, само че в дълготраен проект не се чакат основни последици за пазара на парцели в района. " Няма затихващ интерес към Българското Черноморие. Прогнозата ми е, че няма и да забележим подобен. Най-предпочитани парцели за второ жилище остават тези до 60 000 евро. Сделките се реализират най-вече на второстепенен пазар. Миналата година беше добра - не като по времето на КОВИД-19 ", сподели още Калчева.

Според нея, в случай че сме решили да купим жилище с ипотечен заем сега, би трябвало да помислим на първо място за това до каква степен обезпечени са приходите ни, а решенията не трябва да бъдат прочувствени и прибързани. Заедно с това е належащо да преценим деликатно и опциите на бюджета, с който разполагаме и разноските, които вършим през месеца.

" Винаги съм казвала, че един парцел би трябвало да ни обслужва. Той не трябва да се трансформира в тежест, надскачайки опциите, които имаме. Препоръката ми е да се изчака доникъде на февруари, фамилният бюджет да се провежда вярно и да се реши какви са дълготрайните приходи. Прави усещане, че все още клиентите са малко обрани във връзка с включването в нови жилищни здания. Добре е да не се вземат прибързани решения ", добави Стефка Калчева.

Според нея панелните жилища остават желани от значителен % купувачи. Причината е в действителната площ на този тип парцели, по-малкия брой съседи и спестяването на разноски за покупката на гараж или място за паркиране.

" Планировката към блоковете е по този начин проведена, че на процедура паркираме против 0 лв.. Тези парцели имат всички учредения за по-високата цена. Ако се замислим, в 2-стаен панелен парцел има три стаи, тъй като едната се споделя кухня. При новото строителство не е по този начин ", уточни още Калчева.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР