Не се очаква епидемия от маймунска шарка. По-притеснително е да

...
Не се очаква епидемия от маймунска шарка. По-притеснително е да
Коментари Харесай

Кантарджиев: Страшна е не маймунската шарка, а Covid от Гърция

Не се чака зараза от маймунска шарка. По-притеснително е да не си внесем подвариант на COVID-19 от Гърция, увери проф. Тодор Кантарджиев в тв ефира.

„ Още преди десетина години споделих, че човечеството би трябвало да е готово, че на 5-10 години, някакъв микроорганизъм от животинския свят след разновидност може да тръгне по хората”, върна се обратно вирусологът.

Спецът изясни, че случаите на маймунска вариола по света са над 4000, като статистиката включва и двата случая от България.

„ Нищо ужасно няма. Много добре позната е, готови сме за нея. Още от април давах съвети”, сподели проф. Кантарджиев.

Той изясни и какви са признаците: Обикновено до 14-ия ден настава внезапно утежняване на общото положение, към 38 градуса температура, мощни болки в гърлото и мускулите, след 2-3 дни се появява първият обрив.

„ Обривът нормално е първо по лицето, по-късно по ръцете, дланите, краката, ходилата. Най-важното е, че има отичане на лимфните възли”, изясни проф. Кантарджиев.

„ Ако има подобен обрив, а няма подути лимфни възли – това е едра шарка - едно изкоренено заболяване. От 1978 година у нас няма едра шарка”, сподели Кантарджиев.

Според него няма потребност от ваксина против маймунска шарка, макар че съществуват две.

„ Предполага се, че Европейски Съюз ще купи към 100 000 дози, за тези, които не могат да се въздържат да се ваксинират”, сподели Кантарджиев.

Той не е изплашен от епидемиологично разпространяване. Няма и регистриран смъртен случай досега.

„ Трябва да се плашим да не си внесем подвариантите на Коронавирус от Гърция”, разяснява проф. Кантарджиев. Той чака най-малко до 15 юли да имаме едно умерено лято.

И все пак успокои: „ Коронавирус е доста по-лек в сравнение с преди 2 години, минава доста по-леко”.

Той отново прикани уязвимите, изключително по-възрастните хора и тези с хронични болести, да се имунизират.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР