Не се очаква епидемия от маймунска шарка. По-притеснително е да

...
Не се очаква епидемия от маймунска шарка. По-притеснително е да
Коментари Харесай

Кантарджиев: Притеснява ме не маймунската шарка, а подвариант на COVID от Гърция

Не се чака зараза от маймунска шарка. По-притеснително е да не си внесем подвариант на COVID-19 от Гърция. Това разяснява в предаването „ Събуди се” по Нова тв проф. Тодор Кантарджиев, консултант на Столичната община по здравните въпроси.
„ Още преди десетина години споделих, че човечеството би трябвало да е готово, че на 5-10 години, някакъв микроорганизъм от животинския свят след разновидност може да тръгне по хората”, сподели проф. Кантарджиев.
Случаите на маймунска вариола по света са над 4000. В тази статистика са и двата случая от България.
„ Нищо ужасно няма. Много добре позната е, готови сме за нея. Още от април давах съвети”, сподели проф. Кантарджиев.
Той изясни и какви са признаците: Обикновено до 14-ия ден настава внезапно утежняване на общото положение, към 38 градуса температура, мощни болки в гърлото и мускулите, след 2-3 дни се появява първият обрив.
„ Обривът нормално е първо по лицето, по-късно по ръцете, дланите, краката, ходилата. Най-важното е, че има отичане на лимфните възли”, изясни проф. Кантарджиев.
„ Ако има подобен обрив, а няма подути лимфни възли – това е едра шарка - едно изкоренено заболяване. От 1978 година у нас няма едра шарка”, сподели Кантарджиев.
Според него няма потребност от ваксина против маймунска шарка, макар че съществуват две.
„ Предполага се, че Европейски Съюз ще купи към 100 000 дози, за тези, които не могат да се въздържат да се ваксинират”, сподели Кантарджиев.
Той не е изплашен от епидемиологично разпространяване. Няма и регистриран смъртен случай досега.
„ Трябва да се плашим да не си внесем подвариантите на Коронавирус от Гърция”, разяснява проф. Кантарджиев. Той чака най-малко до 15 юли да имаме едно умерено лято.
И все пак успокои: „ Коронавирус е доста по-лек в сравнение с преди 2 години, минава доста по-леко”.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР