Не се очаква Тръмп да свидетелства в съдебния процес за неуважение към Конгреса от бившия си търговски съветник, потенциално подкопавайки защитата му

...
Не се очаква бившият президент Доналд Тръмп да свидетелства от
Коментари Харесай

Не се очаква бившият президент Доналд Тръмп да свидетелства от името на бившия си търговски съветник Питър Наваро, потенциално подкопавайки ключова защита за Наваро в предстоящия му наказателен процес по обвинения в неуважение към Конгреса за неподчинение на специалната комисия на Камарата, която разследва нападението на Капитолия на САЩ през януари 6 юни 2021 г.

Адвокатът на Наваро, Стенли Удуърд, каза в съдебно заседание в петък, че правният екип на Наваро – който включва няколко бивши и настоящи адвокати около бившия президент – е провел разговори с правния екип на Тръмп, но не очаква да призове Тръмп като свидетел.

Удуърд не каза защо Тръмп не би застанал на позицията, но бившият президент води кампания за завръщане в Белия дом и също така е изправен пред натоварен списък от наказателни дела и съдебни дела, които води като обвиняем.

Липсата на показания на Тръмп може да остави Наваро, който се призна за невинен, без преки доказателства, че е действал според указанията на бившия президент, когато той отказа да свидетелства и да предаде записи на Конгреса. Наваро твърди, че Тръмп му е казал да се възползва от привилегията на изпълнителната власт да запази поверителни въпроси, свързани с бившия президент и висшите съветници на Белия дом, и че Тръмп е предал съобщението чрез един от своите помощници, Лиз Харингтън.

Наваро се стреми да накара Харингтън да свидетелства по делото му, въпреки че тя вече е била извикана от прокурорите, за да говори пред голямо жури, разследващо Наваро, според записите по делото му.

В петък правният екип на Наваро обсъди възможността за привличане на показания от Харингтън относно инструкциите на бившия президент към Наваро на изслушване по-късно този месец. Удуърд описа Харингтън в един момент като „критичен свидетел“.

Случаят с Наваро може да се окаже сериозен тест за авторитета на Конгреса и обхвата на президентството. Процесът ще последва осъждането от жури на друг бивш съветник на Тръмп, Стив Банън, по същите обвинения миналата година. Банън е привлекателен.

Наказателното дело на Наваро трябва да бъде разгледано в началото на септември. Освен че служи като търговски съветник в Белия дом на Тръмп, той ръководи някои от усилията на администрацията за реагиране на коронавируса. Той също така публично обсъди усилията за отмяна на изборната загуба на Тръмп през 2020 г.

Федералният съдия, който наблюдава делото, Амит Мехта от Окръжния съд на окръг Колумбия, каза, че „не е повлиян“ от опитите на адвокатите на Наваро да преместят датата на процеса назад и че той е „силно не склонен“ да премести датата на свидетелските показания на Харингтън.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР