Не се обмисля изтегляне на ваксината на AstraZeneca. Това заяви

...
Не се обмисля изтегляне на ваксината на AstraZeneca. Това заяви
Коментари Харесай

Богдан Кирилов: Не се обмисля изтегляне на АстраЗенека, няма данни за проблем с безопасността

 Не се обмисля евакуиране на имунизацията на AstraZeneca. Това съобщи шефът на Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ) Богдан Кирилов пред Българска национална телевизия.

" За да бъде изтеглена една ваксина, би трябвало да има данни, които да демонстрират проблем с ефикасността, сигурността и качеството, защото това е централизирано позволен артикул, т.е. ЕМА го прави оценка и издава разрешението, това е в техните пълномощия. Разбира се, на локално равнище в случай че има проблеми, това може да се случи, само че на този стадий данните демонстрират, че съотношението полза-риск е позитивно, имунизацията може да се ползва и надлежно тя се ползва ", изясни Кирилов.

По думите му, имунизациите, които сега се създават, няма сигурност, че след една година ще бъдат ефикасни, срокът им на валидност е доста по-кратък. Затова Европейска комисия обмисля разновидностите за подаяние и продажба, и ако има интерес в страни отвън Европейски Съюз, може да бъде употребена тази опция.

Той предложи хората, имунизирани с AstraZeneca, да изчакат 84 дни и по-късно да обмислят слагането на втора доза, само че при лица, при които не са настъпили съществени нежелани лекарствени реакции след слагането на първата доза, и не попадат в рисковата група, е целесъобразно да се сложи втората доза от съответната векторна ваксина.

" Такива редки нежелани лекарствени реакции, свързани с тромбоза, в същото време с тромбоцитопения и в някои от случаите кървене, не са съобщавани в България. В Европа се проучват непрекъснато данните. Тъй като все още няма решителност във връзката на тези доста редки нежелани лекарствени реакции с приложенията на имунизациите, към този момент ЕМА намира допустима връзка, по тази причина изследванията би трябвало да продължат ", сподели още Кирилов.

В България най-много дози са приложени с имунизацията на Pfizer/BioNTech. В последните седмици се е повишил делът на РНК-ваксините. Това, което се чака в идващите седмици, е доста количество от Pfizer/BioNTech.

" Следващата седмица доставката ще бъде от към 140 000 дози, през май по 270 000 дози ще идват всяка седмица, а през юни по 410 000. От имунизацията на Moderna доставките също ще бъдат всяка седмица. До края на месец юни се чакат към половин милион дози от имунизацията на Janssen, от Pfizer са 3,5 милиона, от Moderna - към 420 000, от оксфордската ваксина - към милион. Около 5,5 милиона до края на юни ", заключи шефът на Изпълнителната организация по медикаментите.

По отношение на имунизацията на Janssen това, което е постъпило като информация от приложението в Съединени американски щати, към този момент са известни 8 случая на нежелани реакции, като един от тях е настъпил по време на клиничните изпитвания, а 7 от тях са след издаването на разрешението за приложимост. Като приложените дози в Съединени американски щати са близо 7 милиона, т.е. честотата е доста ниска.

Продължават клиничните изпитвания на имунизациите за деца. В идващите месеци се чакат резултатите. Продължават изпитванията и за българска ваксина, само че към момента не са стигнали до клинична фаза и няма подадени документи в Агенцията по медикаментите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР