Не се обмисля изтегляне на ваксината на Астра Зенека. Това

...
Не се обмисля изтегляне на ваксината на Астра Зенека. Това
Коментари Харесай

Няма да изтеглят Астра Зенека у нас, защото нямало случаи на тромбози


Не се обмисля евакуиране на имунизацията на " Астра Зенека ". Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия шефът на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов.

" За да бъде изтеглена една ваксина, би трябвало да има данни, които да демонстрират проблем с ефикасността, сигурността и качеството, защото това е централизирано позволен артикул, т.е. ЕМА го прави оценка и издава разрешението, това е в техните пълномощия.

Разбира се, на локално равнище, в случай че има проблеми, това може да се случи, само че на този стадий данните демонстрират, че съотношението полза-риск е позитивно, имунизацията може да се ползва и надлежно тя се ползва ", изясни Кирилов.

По думите му, имунизациите, които сега се създават, няма сигурност, че след една година ще бъдат ефикасни, срокът им на валидност е доста по-кратък. Затова Европейска комисия обмисля разновидностите за подаяние и продажба, и в случай че има интерес в страни отвън Европейски Съюз, може да бъде употребена тази опция.

Той препоръча хората, имунизирани с " Астра Зенека ", да изчакат 84 дни и по-късно да обмислят слагането на втора доза, но при лица, при които не са настъпили съществени нежелани реакции след слагането на първата доза, и не попадат в рисковата група, е препоръчително да се сложи втората доза от съответната векторна ваксина.

" Такива редки нежелани лекарствени реакции, свързани с тромбоза, в същото време с тромбоцитопения и в някои от случаите кървене, не са съобщавани в България. В Европа се проучват непрекъснато данните. Тъй като все още няма решителност във връзката на тези доста редки нежелани лекарствени реакции с приложенията на имунизациите, към този момент ЕМА намира допустима връзка, по тази причина изследванията би трябвало да продължат ", сподели още Кирилов.

В България най-вече дози са приложени с имунизацията на " Пфайзер - Байонтек ". В последните седмици се е повишил делът на РНК-ваксините, това, което се чака в идващите седмици, е доста количество от " Пфайзер - Байонтек ".

" Следващата седмица доставката ще бъде от към 140 000 дози, през май по 270 000 дози ще идват всяка седмица, а през юни по 410 000. От имунизацията на " Модерна " доставките също ще бъдат всяка седмица. До края на месец юни се чакат към половин милион дози от имунизацията на " Янсен ", от " Пфайзер " са 3,5 милиона, от " Модерна " - към 420 000, от оксфордската ваксина - към милион. Около 5,5 милиона до края на юни ", заключи шефът на Изпълнителната организация по медикаментите.

По отношение на ваксината на " Янсен "  това, което е постъпило като информация от приложението в Съединени американски щати, към този момент са известни 8 случая на нежелани реакции, като един от тях е настъпил по време на клиничните изпитвания, а 7 от тях са след издаването на разрешението за приложимост. Като приложените дози в Съединени американски щати са близо 7 милиона, т.е. честотата е доста ниска.

Продължават клиничните изпитвания на имунизациите за деца. В идващите месеци се чакат резултатите. Продължават изпитванията и за българска ваксина, само че към момента не са стигнали до клинична фаза и няма подадени документи в Агенцията по медикаментите.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР