Не се налагат допълнителни мерки за сигурност в българската акватория

...
Не се налагат допълнителни мерки за сигурност в българската акватория
Коментари Харесай

Премиерът: Не се налагат допълнителни мерки за сигурност в българската акватория на Черно море

Не се постановат спомагателни ограничения за сигурност в българската акватория на Черно море поради военните учения на Руската федерация, съобщи пред БНР министър председателят Николай Денков.

Помолен за коментар на решението на президента Румен Радев да сезира Конституционния съд за прекратяването на концесията на пристанище " Росенец " и връщането му под държавен надзор, министър председателят съобщи, че в случай че съдът одобри да прегледа всъщност признатите текстове, ще се изчака с реализацията му.

Ситуацията в Черно море поради съветските учения е била измежду тематиките на първото съвещание на Съвета по национална сигурност към премиера, ръководено от премиера Николай Денков.

Заради продължителността на военните учения на Руската федерация в Черно море въпросът е разискван, а помолен от БНР за коментар каква е обстановката, учен Николай Денков отговори:

" Това, което знаем е, че Руската федерация е оповестила зона за военни учения, която покрива и част от нашата икономическа зона в акваторията на Черно море. И защото продължава относително дълго, по тази причина обсъдихме би трябвало ли да се подхващат някакви ограничения. В момента не се постанова нищо особено ".

На съвещанието на Съвета е разискван и въпросът с евентуалното предварително преустановяване на дерогацията за възбрана за импорт на съветски нефт, наложена от европейските страни поради войната на Русия против Украйна.

Страната ни може да се употребява от изключението от европейския правилник до 2024 година, само че в Народното събрание бяха импортирани текстове, с които се желае дерогацията да бъде прекъсната по-рано.

Денков напомни, че текстовете още не са прегледани даже на първо четене в Народното събрание:

" Етапът, в който се намираме, е да подготвим разбори, с които да забележим какви са вероятните разновидности и съответните опасности, в случай че се пристъпи към такова деяние. Но сега никой не е тръгнал да прави нещо сходно ", сподели Денков.

Помолен за коментар на решението на президента Румен Радев да сезира Конституционния съд за прекратяването на концесията на петролното пристанище " Росенец ", Денков съобщи:

" В случая няма какво да се разяснява. Ако Конституционният съд одобри разглеждането на този законопроект, тогава ще би трябвало да се изчака с реализацията. Това е сега в пълномощията на Конституционния съд, ние ще следваме неговите решения ".

Премиерът отговори на въпросите на БНР в допълнение след края на конференцията, отдадена на предварителната защита от принуждение.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР