Не се консултираха с нас и не бяхме уведомени. Имаме

...
Не се консултираха с нас и не бяхме уведомени. Имаме
Коментари Харесай

Алма Матер се чуди защо разрушават болница Лозенец

Не се съветваха с нас и не бяхме известени. Имаме един акт, от който не са ясни следствията. Трябваше да се излезе с цялостна идея, с цел да е ясно през цялото време. Университета е вложили доста средства и това не са механични процеси, при които в случай че болничното заведение бъде закрита, може да се пратят преподавателите в други лечебни заведения и да си останат наши преподаватели.

Така ректорът на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ проф. Анастас Герджиков разяснява пред БГНЕС желанието на държавното управление да преструктурира Университетска болница „ Лозенец “ и да я трансформира в национално педиатрично лечебно заведение. Той се надявам, че до понеделник ще бъдат изяснени изцяло нещата.

Припомняме, че на съвещанието на Министерски съвет на 21 ноември държавното управление утвърди план на Закон за изменение на Закона за лечебните заведения.

Не е ясно по какъв начин ще се отрази смяна на болничното заведение и Медицинския факултет, тъй като болница „ Лозенец “ е учебно-клинична база на университета, а Факултетът по медицина и неговата акредитация са директно свързани с нея. В развиването на своята образователна база от университета са вложили доста средства, а преподавателският състав е напълно на щат в болничното заведение. От преструктурирането са обезпокоени всички, а студенти и специализанти даже готвят митинги. Те се координират в обществените мрежи и приканват гражданското общество за поддръжка.

„ Още не знаем, тъй като не знаем защо преструктуриране става дума. Единственото, което до момента е юридически факт е, че Министерски съвет е внесъл предложение в Народното събрание болничното заведение да не бъде към Министерски съвет. Тя не е държавна болница, 80% от лекуващите се там пациенти са в действителност просто жители. Ако Министерски съвет е решил към този момент да няма подобен контингент, това е един от методите. Има и други способи да се прекрати това “, счита проф. Герджиков.

„ Говорих с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев. И двамата ме убедиха, че ще създадат всичко допустимо да се разбере незабавно какъв е проекта на държавното управление, както и да се разбере незабавно, че няма никаква опасност за Медицинския факултет “, прецизира ректорът на Софийския университет.

Герджиков се надява, откакто проектите на ръководещите станат ясни и се изяснят юридическите последствия от тях, публичното напрежение по тематиката да спадне.

„ Това не са механични процеси, при които в случай че болничното заведение бъде закрита, може да се пратят преподавателите в други лечебни заведения и да си останат наши преподаватели”, посочи проф. Герджиков. Той е уверен, че няма да се стигне до заплахата факултетът да бъде закрит. „ Аз съм сигурен, че и ние, и държавното управление ще създадем по този начин, че въобще да не се стига до такава заплаха. Въпросът е в детайлите. Ако университетска болница „ Лозенец” стане педиатрия, поражда въпросът какво значи това. Дали прибавяме и педиатрично поделение към съществуващите голям брой отделения, или закриваме, унищожаваме тези отделения, с цел да създадем педиатрично. Има огромна разлика и би трябвало да изясним този въпрос”, сподели ректорът на Алма матер.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР