Не се изключва нова вълна през лятото, ако ситуацията с

...
Не се изключва нова вълна през лятото, ако ситуацията с
Коментари Харесай

Стойчо Кацаров: Може да има нова вълна от болни

Не се изключва нова вълна през лятото, в случай че обстановката с вируса се утежни. Това съобщи пред Българска национална телевизия министърът на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров. Според него това, че България е с ниски индикатори по разпространяване на ковид, не трябва да ни успокоява.

Служебният здравен министър разяснява, че здравната система у нас има потребност от по-добра организация. По думите му доста неща могат да бъдат изменени.

" В моя къс мандат това няма по какъв начин да се случи, само че се пробвах дружно с сътрудниците от Здравната каса и Лекарския съюз да дадем посока. Посока в това да се отстранен ненужните условия, да се отстранен лимите, да се увласти пациента, да се включи пациентът в контрола на медицинските действия и по този метод той да стане значимият човек в системата. В тази посока би трябвало да са измененията ", зобясни още Стойчо Кацаров. Той изясни още, че страната ни в този момент се намира в зелената зона измежду страните в Европа, които са с най-ниски индикатори във връзка с вируса, само че това не би трябвало да ни успокоява. Здравният министър сигнализира, че една нова вълна може да ни върне в позицията от пролетта и да постави завършек на туристическия сезон. " Ние нямаме цялостен надзор върху разпространяването на вируса и инфекцията. Вече регистрирахме появяването на индийски вариант. Ако този развой продължи не можем да изключим сигурно вълна, в това число и през лятото. Единственият метод да се предпазим от следваща вълна и неприятности си остава имунизацията ", добави Стойчо Кацаров

Според него все още не е належащо да се ползват да се ползват други противоепидемични ограничения. " Ние следим деликатно разпространяването на вируса, честотата на болесттите и взаимозависимост от това перидоично понижаваме ограничаващите ограничения ", сподели министърът.

По отношение на носенето на маски Кацаров съобщи, че в случай че продължим да се движим в зелената зоната е допустимо да се разшири обсега на имунизирани хора, които да се движат без маски.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР