Не се е потвърдил първият случай в България на острия

...
Не се е потвърдил първият случай в България на острия
Коментари Харесай

Няма случай на остър хепатит у нас

Не се е удостоверил първият случай в България на острия хепатит при деца, докладван към този момент от редица европейски страни. Това разгласи на брифинг шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова.

„ При сравнение на данните заключението е, че пробата не дава отговор на острия хепатит с неизяснена етиология, за който би трябвало да се оповестява. Действително казусът беше подозрителен ”, изясни тя, представена от Нова телевизия.

Припомняме, че в неделя здравният министър проф. Асена Сербезова заяви за първия случай - при дете от Бургас. Тогава обаче от НЦЗПБ обясниха, че се чакат резултатите от пробите.

Хепатитът може да е с непостоянен генезис, само че това не значи, че протича по-тежко, коментира по-рано през днешния ден епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

„ През последните 3 години имаме вирусни хепатити, при които причинителят не е открит. Това, че не е открит, не значи безусловно, че протича по-тежко. Разбира се, в тази обстановка информацията, която идва от другите страни, е належащо да се наблюдава дали тази численост не става по-голяма от типичното и да се вършат по-широк кръг проучвания “, сподели проф. Кожухарова в ефира на bTV.

Епидемиологът съобщи, че децата не са рисковата група, а по-скоро може да са възрастните. Затова е значимо да се следи хигиената.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР