Не се допускат и няма да има намаляване на плащания

...
Не се допускат и няма да има намаляване на плащания
Коментари Харесай

Докога можем да кандидатстваме за новата помощ за отопление

" Не се позволяват и няма да има понижаване на заплащания от държавния бюджет и от бюджета на Държавното публично обезпечаване (ДОО) през идната година ", съобщи вицепремиеръти министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров по време на днешния парламентарен блицконтрол.

Той отговори на въпрос на народен представител от парламентарната група на " Продължаваме Промяната " Искрен Арабаджиев по отношение на импортирания от служебното държавно управление така наречен удължителен закон за продължение действието на държавния бюджет, бюджета на ДОО и този на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).
 
" В региона на пенсиите подхванатите през годината разнообразни мероприятия за установяване на техния размер ще бъдат обезпечени и ще може да продължи тяхното погашение и през 2023 година до приемането на съответния бюджет за същата година ", изясни Лазаров.
 
Той разяснява, че законът за държавния бюджет за съответната година съставлява финансово изражение на политиките, които обещано държавно управление организира през съответната година. В този подтекст служебното държавно управление няма небосвод от една година пред себе си, с цел да може да организира политики, уточни вицепремиерът.
 
Що се отнася до импортирания законопроект за удължение на разпореждания от Закона за държавния бюджет, Закона за бюджета на ДОО и Закона за бюджета на НЗОК, дръзвам да отбележа, че това, което се предлага с него, е опазване на достигнатите нива на всички обществени заплащания в границите на идната година към края на 2022 година, разяснява също Лазаров.
 
Той сподели, че служебното държавно управление е подхванало дейности точно за най-нуждаещите се, като подсети, че първата мярка е била определянето на линията на беднотия за 2023 година Лазаров даде образец и с отпущането на спомагателни средства за помощта за отопление. Триста и 10 хиляди семейства ще могат да се възползват от целеви помощи за отопление през новия отоплителен сезон, съобщи служебният вицепремиер по обществените политики Лазар Лазаров. В момента се извършва и спомагателна мярка за към 50 хиляди души, които могат да подават заявки до 14 ноември.
 
 istock istock
По отношение на обезпечаването на дърва за огрев, Лазаров осведоми, че има съглашение сред Министерството на труда, Министерство на земеделието и Агенцията за обществено подкрепяне за обезпечаване на дърва за огрев, в което е планувана оказването на поддръжка от страна на държавните горски стопанства към лицата, които получават целеви помощи за отопление, с цел да могат те да получават такава помощ и в границите на преференциални цени. Във всички случаи лицата имат и опция дотолкоз, доколкото цените на ел. сила за бита са на контролиран пазар, добави той.
 
Вицепремиерът напомни поетия ангажимент  - до края на годината да има тъкмо обяснение на това както означава  " енергийна беднотия ".

Могат ли да се индексират приходите без нов бюджет

В отговор на въпрос на Георги Гьоков от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Лазаров съобщи, че в никакъв случай не е давал предложение за размер на минимална работна заплата (МРЗ).
 
" Във връзка с Директивата по отношение на съответните минимални работни заплати в Европейския съюз вицепремиерът сподели, че няма императивно обвързване МРЗ да бъде 50 на 100 от междинната работна заплата. Директивата приканва страните членки да дефинират механизми, по които се дефинира МРЗ и методът за нейното актуализиране ", уточни Лазаров.
 
 istock istock
" Определянето на размер на МРЗ съставлява политика, тъй като МРЗ е един от главните параметри както в икономическата, по този начин и в обществената сфера. И от тази позиция служебното държавно управление не може да дефинира размер на МРЗ ", съобщи още вицепремиерът.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР