Не се чудете, че са запорирали марката СДС“ – включително

...
Не се чудете, че са запорирали марката СДС“ – включително
Коментари Харесай

Ексклузивно в БЛИЦ! Най-новата статия на Кеворк Кеворкян: Срамният край на лъва

Не се чудете, че са запорирали марката „ Съюз на демократичните сили “ – в това число и фамозния Син Лъв, който трябваше да ни поведе към светлите съдбини.  Обяснението е налично: единствено се сетете, какви екземпляри минаха през тази клета организация, по какъв начин правеха всичко допустимо, с цел да я злепоставят и орезилят. 
И които постоянно са гледали на Лъва като на някаква рисунчица, нищо повече от това – по този начин се оказва в този момент.

***
Още от зараждането на Съюз на демократичните сили, една от мантрите бе, че е основан от Българска комунистическа партия.
А, в действителност, неуспехът на Съюза бе предначертан не от комунистите, а от подправените антикомунисти – и те не мирясаха, до момента в който не разкараха всичко читаво от Съюз на демократичните сили.
Накрая я докараха до Костов - несбъднат болшевик, клечал пред вратите на Българска комунистическа партия, учил за не знам какъв си в „ Империята на злото “. Ако руснаците не го бяха натирили назад, несъмнено щеше да стане някакъв фактор в Българска комунистическа партия, въпреки че там са по-придирчиви и гнусливи от измислените „ десни “.
Неговият „ антикомунизъм “ обаче се изчерпа с крадливата приватизация, която ще остане неповторима в международната стопанска история.
***
И най-после, на тия герои им взеха „ Лъва “, който от дълго време към този момент изглеждаше неуместно около тях.
Пет пари не даваха за него – тъй като самите те въобще не са лъвове, а чакали.
И по какъв начин не ги е позор: нито един от тях не пожела да се бръкне и да извади 4 хиляди лв., с цел да се издължи Съюз на демократичните сили за някакви адвокатски услуги.
Само от този факт можете да си визиите, какви видове са това.
Претендират за място в „ историята “ – а не са подготвени да дадат една скромна сума, с цел да запазят достойнството на Съюз на демократичните сили.
И най-после са подготвени да пратят и Лъва в небитието, където сякаш щяха да пращат „ комунягите “.
***
Какви ли не маймунджилъци претърпя Лъва.
По една време следващите измисленяци напълно изперкаха, това се случи преди две години и нещо: помните акцията им със сините стъпки, които налепиха от площад „ Славейков “ чак до централата на Съюз на демократичните сили –дърварският намек беше, че се е задала нова „ синя “ вълна, гледайте в този момент, какво ви готвим.
А, в действителност, ги сготви Бойко, навря ги по благосклонност като краткотрайни квартиранти в следващия си кабинет, даде им постове, немислими за тях - и ги подготви за транжиране.
И то не закъсня – стъпките, на които толкоз разчитаха, ги водиха в нищото.
***
Но и аз съм един добряк – за какво пък да се грижат за Лъва, когато множеството от фалшивците имат петолъчки в главите си.
Те по-видните си хора унижаваха, още от първите години на Съюз на демократичните сили – та ще мислят за някакъв Лъв, и то нарисуван.
На нито една от основните фигури на Съюз на демократичните сили не бе спестена отровната чаша.
Влачеха със сиджимка „ Фашизмът “ – книгата на Желев, току под прозорците на президентската му канцелария.
Отлюспваха безспир всичко по-читаво, до момента в който не останаха единствено конформистите и приспособенците.
Правеха си мръсни номера – в това бяха изобретателни, самоунижаваха се, глупашки помогнаха Савов да бъде свален от председателския стол в Парламента, още по-глупашки желаеха „ Вот на доверие “, и прочие
Третокласни юристи за дълго наставляваха Съюз на демократичните сили, а по някое време даже и страната – и тя не прокопса, несъмнено, като изключим личните им аванти.
Мижав юрист, поддръжник на Централен комитет на Комсомола, стана вътрешен министър, след това и ръководител на Парламента.
А оня Фил стана даже министър председател – за смях и приказ.
И всички те себе си едвам понасяха, тъй като вътрешно се терзаеха поради нищожния си растеж.
***
Няма друга организация, която да се е отнасяла толкоз кръвожадно към водачите си, а, в последна сметка, и към концепцията си.
Макар че, тия случайници и до края по този начин и не съумяха да съчинят някаква ясна концепция – отвън крадливата приватизация, разсипването на земеделието и прочие
Какво друго?
Уж щяха да демонтират несъстоялия се комунизъм – само че по какъв начин да стане това, нали трябваше да изрежат половината си сърце, най-малко някои от тях.
И гордостта в никакъв случай не ги е занимавала – унищожиха „ дясното “, само че най-малко да бяха запазили Лъва, да не го унижават и него.
Всъщност, късните „ седесарски “ първенци на драго сърце ще
се отърват от Лъва.
За тях е по-добре той да бъде пропуснат – с цел да не припомня, че самите те са скорозрейки, хора от тълпата от митингите на Съюз на демократичните сили, които някак си са съумели да се домогнат до централата на „ Раковски “ 134 - нея също им лишиха.
Лъва е неприятно увещание за тяхната незначителност.
И по тази причина би трябвало да бъде натирен в Забравата – там, където са се сврели същинските антикомунисти/поборници, същинските страдалци – като Заркин, да вземем за пример – един от десетте публично приети български дисиденти.
***
Плевнелиев, един от най-изкуствените късни „ антикомунисти “, свари едвам в края на 2014 година да го уважи посмъртно – събра кураж за това цели три години, откакто се беше наврял в президентската канцелария.
Не му беше до Заркин, по-важно му беше да се гевези като „ нечовечен антикомунист “.
Такива са тия хора – и въобще не им е необходим някакъв знак, който да им припомня, че са късни пришълци, занимавали се с някакъв вземане-даване - тогава, когато този знак е предизвиквал същински екстаз.
***
Тяхната цел от много време бе да се заиграят по някакъв метод с Историята, с цел да могат сетне умерено да спекулират с нея.
Това е мръсна игра – задачата е всичко от трагичното съществуване на Съюз на демократичните сили да бъде забравено, да остане като нещо мъгливо, с цел да съумеят те да приватизират тази клета организация за личните си потребности.
***
Дори хората им изглеждаха ненужни, какво остава за някакъв рисуван Лъв.
Двайсет и седем години върхушката на Съюз на демократичните сили редовно злоупотребяваше с митинга на „ Орлов мост “ в навечерието на първите избори през 1990-а, това беше визията им за „ мощ “ – една могъща навалица с неразбираеми контури, обособените хора в нея нямаха значение.
Въпросният протест беше в действителност величествен - само че и превъзмогването на страха от неколцина доверчиви симпатизанти на Съюз на демократичните сили в някакво село не беше нещо по-малко значимо.
Обаче позьорството стана по-нужно от изстраданото вдъхновение.
Комунистите, каквото и да приказваме, в никакъв случай няма да оставят петолъчката си безпризорна, те и въодушевлението на последователите си ценят повече.
***
Един от днешните първенци на Съюз на демократичните сили споделил, че въобще не го интересува запорът на Лъва.
„ Да си го употребяват, както си щат! – рекъл. – Тъкмо ще ни вършат безвъзмездна реклама! “
Унижават ги до последна степен – а този приказва за реклама.
Тия хора нямат сетива за същински унизителното.
Има една занимателна фотография на Лукарски: напънал се е да гаси свещите върху една внушителна торта – на изчезващите партии се поставят внушителни торти.
В случая тази увековечава Лъва, който се е дотътрил до 26-ия си рожден ден – без да подозира, че скоро ще бъде запориран.
***
Наскоро се чу, че някои оферират някогашната централа на Съюз на демократичните сили на „ Раковски “ 134 да бъде превърната в Музей на демокрацията.
Отмъкнаха им Лъва – а те сънуват музеи.
А в случай че въпреки всичко го създадат, това ще бъде музей на политическата доверчивост, на политическия канибализъм и най-после, на политическата порнография.
Разбира се, централното място ще бъде отделено на Запорирания Лъв.
Тук-там би трябвало да бъдат аранжирани и няколко антични китайски вази – подправени, несъмнено.
За да ни припомнят за завладяването на двореца „ Смолни “ – когато болшевишките моряци нахлуват в него, първата им работа е да се изходят в скъпите китайски вази.
Някои постъпват толкоз грижовно и с концепциите.

/със съкращения от „ Уикенд “/
***

 Image may contain: 8 people, people smiling, people standing
Коментарът на журналиста е оповестен на профила му във Facebook
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР