„Не се бойте, българи. Няма да е все така –

...
„Не се бойте, българи. Няма да е все така –
Коментари Харесай

Мика Зайкова: „Не се бойте, българи. Няма да е все така – и по-зле ще става”

„ Не се бойте, българи. Няма да е все по този начин – и по-зле ще става”. Така разяснява инфлацията у нас финансовият специалист Мика Зайкова пред Нова телевизия.

Според предприемача Красимир Дачев повода за увеличените цени на артикули и услуги в България е високата цена на промишления тук. По думите му страната би трябвало да се намеси в производството на електричество.

„ Милиардите, които се изсипаха за помощи по време на Коронавирус рецесията, генерираха паричен поток, зад който няма нищо и обусловиха огромна част от инфлацията у нас”, сподели в студиото на „ Здравей, България” Лидия Шулева, която е някогашен министър на стопанската система и на труда и обществената политика.

Икономистът Стоян Панчев счита, че огромна част от инфлацията е основана от огромните централните банки по света и би трябвало да бъде лимитирана там.

Експертите са безапелационни, че концепцията за таван на цените на главните артикули у нас е неуместна. По думите им мярка за понижаване на Данък добавена стойност на тези артикули, както и на медикаментите, би облагодетелствало само търговците, само че не и потребителите.

Поскъпването на цените от ден на ден понижава покупателната дарба на семействата. Собственици на магазини пък изясняват, че сменят цените съвсем всекидневно. Колко излиза седмичното извършване на покупки и по какъв начин се е трансформирало за месец – образецът е от Шумен.

Магдалена Стоянова е преподавател. Седмично за храна за нея и щерка ѝ харчи към 100 лв.. От месец насам вижда новите цени в магазините.

„ Със сигурност има разлика. Ако преди съм излизала почти с цялостна кошница или количка от хипермаркет, в този момент излизам с 4-5 продукта основни”, споделя майката.

Най-често пазари от огромни супермаркети, където има промоции. От по-малките магазини си купува в допълнение артикули, в случай че свършат. Като захар.

„ Определено би трябвало доста рационално да се прави описът на покупките ежеседмичните – да се преценя от какво би трябвало да се лиши, кое е по-важното да се закупи и да се наблюдават промоциите”, счита Магдалена.

Увеличението в цените е шокиращо и за продавачите.

„ Три работи до момента в който си вземеш – то е 10 лв. към този момент. Нищо не вземаш – 10 лв.. Почти всичко към този момент е нагоре, няма нищо ниско. Днеска отново е с нови цени е всичко. Кренвиршите станаха 11 лв., бяха към 9 някъде. Гледат, което е по-евтино и си разрешават по нещо по малко. Даже сиренце си вземат по 100-200 грама към този момент – за деня да си изкарат. На идващия ден – пак”, споделя Нурхан Мустафов, който е притежател на хранителен магазин.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР