Не само в Силициевата долина стартъп сцената се разраства. Само

...
Не само в Силициевата долина стартъп сцената се разраства. Само
Коментари Харесай

Защо технологичните предприемачи в Мексико искат никой да не знае за техните стартъпи?

Не единствено в Силициевата котловина стартъп сцената се разраства. Само няколкостотин километра на юг - в слънчево Мексико - концепциите за сполучлив бизнес също са в разгара си, само че с разликата, че както там, по този начин и по света съвсем никой не схваща за тях.

Публичността е едно от последните неща, които бизнесмените в Мексико желаят. За разлика от многото си сътрудници към Сан Франциско, мексиканските изгряващи компании постоянно остават настрана от медийното пространство и не разгласяват детайлности за финансовия си триумф.

Причината е единствено една - боязън ги е от нарушители.

Анонимен

" Лесно може да се окажете в състояние, в което сте обект на откуп ", споделя предприемачът Улисес Васкес, който е съпричастен към всекидневното принуждение в страната, надълбоко изплашило обществото - отвличания, изнасилвания, войни на наркокартели.

По думите на Васкес предприемачът в Мексико би трябвало да бъде неизвестен, с цел да може да продължи с бизнеса си и на първо място да бъде жив и свободен. Самият той два пъти е отказвал да даде гласност на развиването на бизнеса си - когато продава дял в рекламната организация Ergos през 2010 година и когато ръководената от него медийна компания Matomy се листва през 2014 година.

Този " спокоен метод " е понятен за Мексико, само че доста възпира софтуерната промишленост, поясняват вложители и специалисти. По този метод не могат да се привлекат вложения и гении, изключително от чужбина.

Експеримент на Reuters удостоверява казаното. Авторите на организацията са осъществили връзка с над 20 мексикански вложители и създатели на стартъпи. Всички споделили, че опасенията за сигурността са необятно публикувани в общността на технологиите, което към този момент е асъдействало отрицателно за бизнеса. Това е и повода, заради която множеството от тях избират да не бъдат посочвани в обявата.

Когато няма гласност, бизнесмените се надпреварват да наемат най-хубавите фрагменти, да дадат най-хубавото от себе си, да вземат огромни пари и да вдъхновят идващото потомство. Това обаче блокира растежа, споделя Даниел Грийн - сътрудник в американската адвокатска адвокатска фирма Gunderson Dettmer, която се занимава с прохождащи компании от Латинска Америка.

Да живееш под риск

Мексико е идеалният образец за заглавието " бизнесмени под прикритие ", само че не е единствен. Престъпността в цяла Латинска Америка е голям проблем и към този момент упоменатите Бразилия и Колумбия взимат другите две челни позиции в това отношение - в едната се правят по 150 убийства дневно, а другата е разпокъсана от наркогрупировки.

Мексико е най-хубавият образец, тъй като след многократните ескалации на принуждение, от повече от десетилетие управляващите там се борят с картелите. Въоръжените сили по улиците обаче принудиха незаконните групи да " обогатят " бизнеса си и с изнудване. Редица са образците за отвлечени и убити хора с висок профил. В това число и изпълнителният шеф на телевизионния оператор Televisa, който почина при престрелка през 2017 година.

И по сходство на други незаконни модели, бизнесът с отвличанията основава различен подобен - за охраняване - бронирани джипове, следене в действително време, GPS тракери, въоръжени бодигардове и доста други.

На другия полюс

Главният изпълнителен шеф на софтуерната компания Wizeline Бисмарк Лепе е на мнение, че неговите сътрудници бизнесмени са прекомерно внимателни, макар ужасите в Мексико.

" Комуникацията води до по-голям триумф - оказва помощ на общността, на компанията, оказва помощ на вложителите. Стига да не сте забъркани в търговията с опиати, нищо няма да ви се случи ", показва той.

Мексиканският бизнесмен Доминго Гуера, основал на стартъпа за киберсигурност Appthority в Калифорния, споделя, че по принцип не се тормози за сигурността, когато се върне вкъщи. Когато оповестил обаче оповестил първия финансов рунд на компанията си, терзанията изплували. " Хората ме питаха по какъв начин ще консумирам парите, какво щях да купя първо. Прекарах доста време в обяснение, че в действителност нищо от тези пари няма да стигне до създателите ", споделя Гуера.

Хората намират и други способи с изключение на тишината. Някои бягат в Съединени американски щати, само че даже и те се тормозят за околните си в Мексико.

" Има всекидневен налог " работа " и " живот " в Мексико - назовава се да живееш в риск ", добавя един от анонимните предприемачи.

Не приказва за пари

Мексико има и предприемачи, които надалеч не са толкоз неразпознаваеми. Авторите на Reuters ги дефинират като " избледнели в обществото ". Те обаче също не са застраховани против проведената престъпност.

Адолфо Бабац е основен изпълнителен шеф на известната мексиканска компания за разплащания Clip. През 2018 година той дава няколко изявленията и стига до корицата на бизнес списанието Expansion с заглавие " Мисли огромно ".

Тази година той предприе друго решение. След като SoftBank вложи към 20 милиона $ в компанията, което в действителност направи Бабац измежду първите мексикански бизнесмени, спечелили утвърждението на японския конгломерат, той не разгласи договорката. И въпреки всичко е дал няколко изявленията до момента през 2019 година.

Друг образец е Серхио Ромо - основен изпълнителен шеф на известния мексикански старъп за електрически скутер Grin, които постоянно срещаме и улиците в България. След инвестиция от 45,7 милиона $ предходната година, той също резервира безмълвие. По-рано тази година същият е напуснал среща с регулатори в Мексико Сити в огромно SUV с бронирани стъкла. Бизнесменът споделя, че това не се случва постоянно и още кара скутерите на компанията си, само че и че запазването на невисок профил е целесъобразно.

Габриел Леон, който неотдавна стартира финтех компанията Oyster Financial в Мексико, притегля вложители за рундовете за финансиране на компанията си. Той възнамерява да разкрие информация за това в интернет база от данни, вместо в медиите. Неговата тактика е следната: " Никога не приказваме за пари. Говорим за продукта, който построяваме, за опциите на пазара, за нашите съперници. Ето по какъв начин получавате внимание от вложителите. "

Министерството на стопанската система в Мексико не дава отговор на въпроси на Reuters за проблемите в сигурността на започващия бранш.

Японската SoftBank, който възнамерява да налее 5 милиарда $ в Латинска Америка, също отхвърля коментар. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР