Не само в Хасково, а и в цялата страна, бруталното

...
Не само в Хасково, а и в цялата страна, бруталното
Коментари Харесай

Дървени активисти срещу кастренето

Не единствено в Хасково, а и в цялата страна, бруталното и нападателно се подрязват улични дървета. Подобно варварско отношение е безусловно неприемливо и води до скъсен живот или директната крах на дърветата. Това настояват в писмо до marica.bg от организация, нарекла се „ Дървени деятели “, която тази заран украси с надписи дърветата по ул. „ Ст. планина “, където дърветата бяха окастрени м.г., а типът им не се харесва на деятелите. Повод за акцията е днешният 22 април – Ден на Земята.

„ Искаме да отправим зов към виновните институции, че дърветата също имат живот и е безусловно надменно и несериозно да се отнасят към тях по този метод. Ето за какво, нашите послания са отправени от 14 към този момент „ осакатени “ дървета “, пишат ще деятелите. Те приканват подрязването да спре, а виновните институции да се съветват със експерти, най-много с арбористи- специалисти по поддръжката и грижата за дървета в градска среда.



Категорично несъгласни с сходни изказвания са експертите, обаче. Кастренето на градските дървета е удобно за тях. Тази активност подмладява, сгъстява короната и удължава живота на дървото.

По ул. “Стара планина “ са засадени ясени, а оформянето на короната им е единственият метод да се подмлади дървото. Същите действия са подобаващи за липите, които са другият най-често срещан тип по улиците на Хасково, разясниха от общината. И дадоха за образец, окастрените липи по бул. “Раковски “ преди повече от 10 година, които през днешния ден са с богата кълбовидна корона. Всички действия по кастрене и оформяне на дърветата в градската среда се извършват съгласно експертните наставления на еколозите от община Хасково.

Винаги има недоволни от кастренето, само че това е нужда. От другата страна са жителите, потърпевши от неокастрени в точния момент рискови клони и дървета.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР