Не само ще работим, докато умрем, но и с още

...
Не само ще работим, докато умрем, но и с още
Коментари Харесай

Не само ще работим, докато умрем, но и с още по-ниски пенсии!

Не единствено ще работим, до момента в който умрем, само че и с още по-ниски пенсии! Съчетанието от възраст за пенсиониране, която съвсем се изравнява със междинната дълготрайност на живота и размера на множеството пенсии, които обричат на бедност доживелите ги, подтикват сивата стопанска система. Това е изводът от последната информация в Националния застрахователен институт, съгласно която 406 328 души получават минимална пенсия за стаж и възраст у нас – 523,04 лева Още 407 774 възрастни вземат под тази сума.

При общо 2 040 778 пенсионери това значи, че съвсем всяка втора пенсия е допустимо най-ниската. При това на фона на няколкото нараствания, които се случиха през последните години.

Статистиката демонстрира още един фрапантен факт хората на минимални пенсии са се нараснали през последното десетилетие:

През 2012 година това са 526 777 души, с цел да стигнат своят връх през 2021 година, когато са 932 005. Все отново през идващите години се следи лек спад в броя на най-бедните пенсионери, най-много поради преизчислението на пенсиите през октомври 2022 година Тогава над 892 хиляди души получиха нарастване. То извади и част от пенсиите за трудова активност над минималната пенсия.

Държавата е доплатила 104 854 729 лева месечно, с цел да могат над 795 742 души да стигнат минималната пенсия, демонстрира доклада на Национален осигурителен институт. Основната причина е, че през годините минималната пенсия се вдигаше повече от останалите и по този начин действителните суми на хората изоставаха.

Срамните до 1 лев на месец страната е доплащала на над 2458 души. Още толкоз са с бонус сред 1 и 2 лева, с цел да стигнат минималната пенсия.

На 714 618 души обаче не са им стигали над 30 лева за минимална. Само за тях страната всеки месец е доплащала над 103 млн. лева

През 2012 година минималната пенсия бе 136,08 лева, а през днешния ден е 523,04 лева и доближава като размер междинната. От 1 юли швейцарското предписание ще я вдигне до 580,57 лева, само че отново ще е най-ниската в Европейски Съюз.

Моделът в Дания, Германия, Нидерландия и Литва е въобще да няма минимални пенсии. В Словакия и Португалия минималната пенсия се дефинира по отношение на стажа – колкото по-дълъг е той, толкоз по-висока е сумата, която заплаща страната.

В Чехия няма закрепена минимална пенсия, а е равна на най-малко 10% от междинната месечна заплата. В Испания и Австрия при определянето ѝ пък има значение дали възрастните хора живеят сами.

Още вести четете в графа „ Живот “


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР