Не само руснаците ще усетят ефекта от санкциите на Запада.

...
Не само руснаците ще усетят ефекта от санкциите на Запада.
Коментари Харесай

Санкциите срещу Русия ще засегнат пряко България


Не единствено руснаците ще усетят резултата от глобите на Запада. Засегнати ще бъдат всички страни, които разчитат на доставки на пшеница, нефт и природен газ от Русия и Украйна. Сред тях е и България.

„ Това, което първо ще нарастне са зърнените култури и особено пшеницата и фуражите. Като цяло наклонността за повишение на цените на храните може и да е по-плавна, само че ще продължи. Нямаме условия сега да спре “, предвижда Владимир Иванов, ръководител на Държавната комисия по стокови тържища и борси.

Засега глобите не са ориентирани непосредствено към енергийния бранш, само че все по-сериозни са терзанията, че Москва може да отвърне на удара.

„ Ако Русия отговори с контрасанкции, които включват в себе си понижаване на вноса на горива, цената ще хвръкне. Ако отидем до бензиностанцията ще слагаме бензин за доста повече пари и действително значи, че ще обеднеем. Комбинирайте това нещо с доста пари – трилиони напечатани, с цел да може да се покрият разноските за защита, получава се един токсичен коктейл “, счита икономистът Кузман Илиев.

„ Русия е главният експортьор на пшеница, по-късно е най-големият експортьор на торове. Тъй като България е подвластна от вноса на съветска сила, това ще се отрази непосредствено първо на цената на електричеството, след това и на всички останали артикули. Чуха се апели да се спре и трафика върху Черно море и Босфора.Това значи скок на цените на превоза, забавени вносове, веригите на доставки, които са проблем от най-малко 1 година, ще се задълбочат, т.е. редица навързани проблеми “, разяснява икономическият специалист Стоян Панчев.

Финансовите пазари също реагираха на военната инвазия на Русия. Петролът за първи път от 2014 година насам мина психическата преграда от 100 $ за барел.

Цената на природния газ на европейските пазари се увеличи внезапно.
Естония, Финландия, Гърция, Литва, Латвия, Полша и Словакия също ще бъдат наранени от глобите против Русия. Сериозен удар ще има и по огромните европейски банки. Но най-тежко ще пострада стопанската система на самата Украйна.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР