Не само по света, но у нас има големи и

...
Не само по света, но у нас има големи и
Коментари Харесай

Седем от най-големите банкови обири у нас

Не единствено по света, само че у нас има огромни и дръзки кражби, осъществени от интелигентни нарушители.  Те даже са почтени за холивудски филм. Много от тях и до през днешния ден са неразкрити. Вижте ги:

1. 365 хиляди лева за 120 секунди

Само 120 секунди лишава отварянето на служебния вход на софийския офис на ПроКредит Банк в Младост. Обирът е осъществен през нощта на 22 март 2005 година От двете каси са отмъкнати долари, евро и левове. Крадците изключват алармата, срязват кабелите на СОТ, облепват камерите и сензорите с тиксо, и отварят касите с флекс. После разрушават една от тръбите на канализацията и разсипват кофа латекс, с цел да заличат следите си. Обирът остава неразкрит.

2. 1 милион лв. от клон на ОББ в Ботевград

През нощта на 8 февруари 2005 година маскирани крадци за секунди обезвреждат охранителната система. След това необезпокоявани обират над 1 млн. лева от към 40 частни сейфа в трезора на банката. В банката не е имало жива защита през нощта, тъй че чиновниците схващат за обира едвам на сутринта. Крадците разсипват червен пипер по пода, с цел да не бъдат надушени от полицейски кучета. Обирът остава неразкрит.
 кражба ThinkStock/Getty Images
3. 1.5 млн. лева от инкасо автомобил

На 28 февруари 2007 година крадци отмъкват валута, пари и злато на обща стойност над 1.5 млн. лева от инкасовия автомобил на Първа капиталова банка. Бронираният инкасов автомобил паркира пред Техномаркет Европа в столичния квартал Божурище. Двамата охранители излизат, заключват и влизат в магазина, с цел да вземат оборота. Крадците дебнат на паркинга и за секунди разрушават ключалката. Задигат две чанти с пари. При опита да завлечен и трета биват видяни и охранителите откриват огън по крадците. Бандитът зарязва чантата, качва се в голфа и съумява да избяга дружно с колегата си. По-късно колата е открита опожарена, а от крадците няма и диря.

4. 2.5 милиона в серия от дискретни банкови кражби

През 2005 година стартират серия банкови обири в работно време и в наличието на охранители, без никакви забележими следи. Престъпленията се откриват със забавяне от по няколко дни. По калкулации на експертите тук приказваме за вреди в размер на минимум 2.5 млн. лева

Бандитите отварят персоналните сейфове с подправени ключове. За това свидетелства откритият по ключалките парафин. Крадецът наема личен сейф и до момента в който е самичък в помещението, както тогава разрешава правилото за персоналната загадка, прави отливки от ключалките на близките сейфове. След тези случаи редът за прилагане на сейфове е изменен. Това е единственото разкрито закононарушение в класацията, само че в последна сметка причинителят е пуснат под гаранция от 5 хиляди лева

5. 7 милиона от софийски клон на банка Биохим

В ранните часове на 24 март 2004 година група маскирани мъже обират софийски клон на банка Биохим. Крадците проникват през тунел, който е обвързван с мазетата на прилепения към банката блок и пробиват дупка в пода на банката, който е построен от към 40 см железобетон. После отстраняват сензорите на охранителната система и разрушават 41 сейфа от общо 600-те. Те отмъкват движимости и банкноти на стойност към 7 млн. лева На излизане те покриват земята с червен пипер, с цел да заличат следите и изсипват цялостен чувал с непознати косми, събрани от фризьорски салони. За още по-сигурно те разрушават и тръба на канализацията и наводняват пространствата. Обирът остава неразкрит.

6. 16 милиона от калоферския клон на Хебросбанк

На 1 юни 1998 година, минути след края на обедната отмора, трима мъже и една жена, нахлуват въоръжени с калашници в Хебросбанк, в гр. Калофер. Грабителите са облечени с дълги до земята черни шлифери и носят маски на лицата си. Двама от крадците насочват автоматите си Kалашников към служителките зад гишетата и ги принуждават да легнат по очи. Пазачът на банката е обезоръжен и прострян на земята. Крадците прибират в сак всичките налични 16 млн. лева . от касата на трезора, след бягат с паркирания пред входа на постройката бял автомобил. Обирът остава неразкрит.

7. 40 млн лв. от публичен трезор

На 2 май 2011 година от трезора на столичния бул. „ Евлоги Георгиев “ са ограбени към 40 млн. лв.. Това е най-големият грабеж в България на всички времена досега.

Много от настоящите прокурори и съдии тогава имали сейфове посредством подставени лица в един от най-големите трезори у нас. Супер-
ударът на обирджиите почнал минути след 1 часа в нощта против понеделник, когато двама добре облечени мъже звъннали на звънеца на денонощния трезор. Очевидно било, че бандитите са добре осведомени по какъв начин се влиза в пространствата и щом охранителят се обадил от вътрешната страна му споделили, че са клиенти. След като гардът натиснал бутона за отваряне на вратата, бил повален на земята и завързан. После принудили 57-годишния надзирател да се обади на сътрудника си от подземието с касетките и да му каже кодовата дума: “Отвори! “. Пътят към подземието с 1000 сейфа бил чист. Останало е единствено да обезвреждат втория надзирател, след което се заели с опразването на касетките.

Полицията счита, че в подземието към бандата са се включили още 3-ма индивида. Общия брой на нарушителите дружно със водачите е бил 10 души.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР