Не само няма нови правила за развеждането на кучета с

...
Не само няма нови правила за развеждането на кучета с
Коментари Харесай

ГЕРБ за намордниците: Правилата са същите, само санкциите са завишени!

Не единствено няма нови правила за развеждането на кучета с мотив и намордник, а даже се освобождават " джобните кучета " от задължението да се разхождат наложително с каишка. Намордниците пък били единствено за нападателните кучета. Това обясниха от ГЕРБ в отговор надигналото се публично неодобрение след измененията, признати на първо четене преди дни в Закона за ветеринарномедицинската активност.

Управляващите обясниха, че в в този момент настоящия закон никое куче не би трябвало да се разхожда без каишка и санкцията за това е 100 лв.. С новите текстове се завишават само глобите при нарушаване. В същото време обаче с разграничаването единствено кучета над 5 кг да са задължени да са с каишки, се облекчават притежателите на най-малките породи кучета.
С кантар в парка? 300 лева санкция за куче над 5 кг без каишка, за нападателно - 1000 лева

" Драстично усилваме глобите и по тази причина дадохме опция на кученцата до 5 кг да ги освободим от това обвързване. Да не пристигна да ви санкции някой, че сте го пуснали до вас в заведението, парка и да ви тръсне санкция от 300, 500 лв., тъй като е без каишка ", разясни депутатът от ГЕРБ Маноил Манов.

Той посочи и че килограмите не се обвързват по никакъв метод с експанзията на животното. Няма да се показват и съответни породи като рискови, защото това е субективно.

" Намордникът и килограмите, посочени в този закон, нямат нищо общо. Намордникът е обвързван с експанзията на кучета. А преценката дали кучето е нападателно е на притежателя и наказването е отново за негова сметка. Да обявим една порода за неприятна, не е вярно. Ние сме упълномощили на притежателя да реши дали кучето му е нападателно. Ако не реши вярно - наказването става двойно и тройно. Това цели законът ", разясни Манев.

По думите му със завишаването на глобите и измененията, депутатите желаят да накарат притежателите да бъдат виновни.

От ГЕРБ дадоха обещание и че занапред следва прецизиране на текстовете сред първо и второ четене. Също по този начин позволиха, че може да се промени и дефиницията за нападателно куче.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР