Не само не спираме тунела под връх Шипка, но мога

...
Не само не спираме тунела под връх Шипка, но мога
Коментари Харесай

Министър Гроздан Караджов: Започваме реална работа по тунела Шипка

Не единствено не стопираме тунела под връх Шипка, само че мога да ви оповестя, че започваме действителната работа по неговото създаване. Днес получихме устно увещание от компанията, определена да проектира и построи тунела, че удостоверява офертата си за създаване на оборудването. Това съобщи в Габрово вицепремиерът и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов. Той взе участие в полемика за бъдещето на плана по покана на локалната власт. В срещата се включиха и заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Деляна Иванова, ръководителят на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ Тодор Василев, кметът на община Габрово Таня Христова, ръководителят на Общинския съвет Климент Кунев, народни представители, общински съветници и други

„ Заради повишаването на строителните материали имах безпокойство, че консорциумът, определен посредством търг по Закона за публичните поръчки, може да се откаже от офертата си от 2020 година Поискахме удостоверение, тъй като Закон за обществените поръчки не планува опция препоръчаната цена да се актуализира в сходство с инфлацията на строителните материали и енергийните източници, и би трябвало да сме сигурни, че ще се работи по оферираните и признати цени “, уточни министър Караджов. На 28 януари се чака и формалното документално удостоверение. Това ще разреши дейностите по планиране на тунела да стартират, изясни вицепремиерът.

На въпрос за какво към момента не е подписан контракт с компанията реализатор, министър Караджов подсети, че през октомври 2019 година е оповестена открита процедура по Закона за публичните поръчки за избор на реализатор на планиране (изготвяне на механически проект) и строителство на обект: „ Обход на гр. Габрово от км 20+124.50 до км 30+673.48, в това число тунел под връх Шипка”. Избраният реализатор е ДЗЗД „ КОНСОРЦИУМ ПСВТ “, с участници: „ Пътни градежи – Велико Търново “ АД, „ Хидрострой “ АД и Пътинженерингстрой-Т “ ЕАД. Той е спечелил горест с цена от 358 млн. лева с Данък добавена стойност. От избора на реализатор през 2020 година досега договорът не е подписан, тъй като решението за избор е обжалвано пред Комисията за защита на конкуренцията и във Върховния административен съд, които отхвърлят жалбите.

Министър Караджов обърна внимание на обстоятелството, че за тунела под Шипка има направен само уголемен абстрактен план. Все още няма механически план, по който действително да може да стартира строителство незабавно. Ето за какво и публичната поръчка е за инженеринг. Срокът за осъществяване е 4 години и два месеца. От тях 8 месеца са за планиране и 3,5 години за строителство.

„ Тунелът под Шипка няма по какъв начин да не бъде приключен. Моето предпочитание беше Автомагистрала „ Русе - Велико Търново “ да продължи на юг, да мине през планината със същия габарит. Затова показах удивление, че тунел, който ще свързва Северна и Южна България, е планиран единствено с две ленти, уточни министър Караджов. Според него обаче след завършването на автомагистралата от Русе до Велико Търново трафикът към Габрово ще се усили в пъти. Поради тази причина министърът към този момент е упълномощил изследване за опциите за създаване на още едно трасе, което да поема тежкия трафик на юг от Велико Търново, в това число и за още един тунел под Стара Планина.

Не е застрашено финансирането за тунела под Шипка, безапелационен бе министър Гроздан Караджов. Проектът, дружно с построяването на Автомагистрала „ Струма “ през Кресненското дефиле и Автомагистрала „ Русе - Велико Търново “, е препоръчан за финансиране от Програма „ Транспортна съгласуваност “ 2021-2027 година, която към момента не е утвърдена. Финансирането, което страната ни ще получи за трите обекта, е към 600 млн. евро. С тази сума ще може да се обезпечи към 34% от нужните средства за всеки един от трите плана. Останалите ще бъдат обезпечени от държавния бюджет.

Очаква се утвърждението на програмата от Европейска комисия доникъде на 2022 година Прогнозно най-рано в края на 2022 година ще може да се подаде апликационна форма, финансиране да бъде получено през 2023 година. „ В бюджета на Министерство на регионалното развитие за 2022 година е планувана сума за ново строителство, която може да се насочи като предплатено заплащане за начало на строителството на тунела под Шипка, само че при изискване, че препоръчаният бюджет бъде одобрен от Народното събрание “, сподели вицепремиерът.

Днес в АПИ ще бъдат отворени и ценовите предложения за избор на компания за строителен контрол на тунела, заяви още районният министър. Откритата процедура за избор на реализатор на консултантска услуга е оповестена през февруари 2020 година Получени са 7 предложения, 6 от които са отворени на 30 април 2020 година

На срещата стана ясно, че се работи и за връзката на тунела под Шипка с автомагистралите „ Тракия “ и „ Марица “. Планирано е южният излаз на тръбата да се свързва с пътната мрежа чрез връзка на едно равнище с кръстовище. През тази година ще се проектира нов източен обходен път на град Казанлък, който ще води трафика до основен път I-5 и връзките с автомагистралите.

Проектът за обход на Севлиево е разграничен на две етапи, стана ясно още по време на полемиката. Община Севлиево ще би трябвало да създаде абстрактен план, който ще бъде предаден на АПИ. Агенцията има ангажимент за правене на техническия план, отчуждаването на земите, Оценка на въздействието върху околната среда и действително строителство.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР