Не само на вкус и на цвет“, ами и според

...
Не само на вкус и на цвет“, ами и според
Коментари Харесай

Какви стайни температури поддържат в различните страни през зимата

Не единствено „ на усет и на цвет “, ами и съгласно температурните желания всички сме разнообразни. Някои са зиморничави, други обичат да моржуват. Въпреки това специалисти са определили какви са идеалните температури за всеки дом. Например за дневната се предлага температура сред 20 и 23 °С, за кухнята – 18 – 19, 17 – 20  за спалнята, 16 – 19 за банята.

Ето какви са междинните температури в домовете на разнообразни страни през зимата според Bright Side.

Англия - 15 °С

Хората, които са прекарали известно време на Острова, описват невероятни истории за ледено студените къщи във Англия, за двете обособени кранчета за студена и топла вода, за обичайните горещи камъни, които служат за стопляне на леглото и впрочем. Повечето от тези истории са правилни, тъй като британците не се опасяват от студа и избират да пестят пари. Домовете се отопляват с газови нагреватели, които работят дейно и с по-ниски сметки за комунални услуги. Средната температура в хола е 15 °С. В банята е 10 °С.

Франция - 17 °С

Във Франция, както и в Обединеното кралство, множеството къщи имат лично централно отопление. За тези, които живеят в жилищни блокове, когато стане студено на открито, се включва отоплението за цялата постройка, а то не е по никакъв начин на ниска цена. 

Япония - 10 °С

Въпреки студените зими с температури, които могат да доближат под нулата, в Япония няма централно отопление. Ето за какво, когато пристигна студът, японците нагласят климатиците и вадят от килерите: печки, радиатори, електрически килими, електрически одеяла, и по-важното - kotatsu (японска нагревателна маса).

Испания – 18 °С

Хората, които живеят в жилищни кооперации, могат да се насладят на парното единствено сред 7 и 10 следобяд (когато хората се връщат от работа). През останалото време се отопляват на ток. Както и в Япония, награваемите маси са известни. 

Румъния - 20 °С

В Румъния има централно парно отопление, което работи на газ. Въпреки това заради многочислените рискови течове на газ през 90-те години доста от постройките са избраха да имат лични котли в мазето. И те явно работят сносно, като обезпечават комфорни температури в домовете. 

Холандия - 16 °С

В Холандия всеки жилищен блок има собствен личен казан с газово зареждане, осигуряващ топлота за всяка единица. От вас зависи да изберете по кое време ще включите радиатора си. Това обаче е много скъпо. Средната месечна сметка за отопление може да бъде до 200 евро, а всеки душ ще ви коства 50 цента. Ето за какво холандците избират да задават много студени температури и нормално отопляват единствено хола и кухнята.

Съединени американски щати - 20 °С

В Съединени американски щати употребяват най-много отопление газово отопление. Собственикът на жилището е дава отговор за това и го включва, когато множеството от живеещите в постройката го изискват.

Иглу в Аляска или Чукотка – 16 °С

Снежните домове на инуитите може да поддържа температура до 61 °С, даже в случай че  температурата на открито е – 40. За да запазят топлината вътре, те облицоват пода и стените с скотски кожи. Трябва ли японците да завиждат?

Чехия - 18 °С

В Чешката република има централна отоплителна система, която съгласно чехите е много слаба. Затова те избират да конфигурират самостоятелни термопомпи или газови котли.

Германия - 17 °С

Отоплителната система на Германия е съвсем същата като тази в Холандия. Германците деликатно контролират отоплителната мощ на локалното парно, с цел да не харчат прекалено много пари през зимата.

Юрта  (Казахстан, Монголия) - 20 °С

Ако юртата е издигната в сходство с обичайните правила и се отоплява вярно, температурата в нея може елементарно да се поддържа сред 20 и 23 °С. Жителите на Токио още веднъж би трябвало да въздъхнат.

Унгария - 19 °С

Отоплителната система на Унгария работи на газ. Средната месечна сметка за отопление за апартамент с 2 спални е към 60 евро. В старите къщи към момента се пазят печките на дърва и въглища.

Дания - 18 °С

В Дания има централно отопление, само че то е извънредно скъпо. Сметката стига до 4 000 евро годишно. Ето за какво датчаните употребяват камините в домовете си по предопределение. 

Италия - 17 °С

Положението в Италия е сходно на това в Испания: зимите са топли, само че в жилищата е доста студено, защото съвсем няма централно отопление. Южноевропейците са привикнали с електрическото отопление, дебелите завивки и топлите пижами.

Русия - 25 °С

Звучи парадоксално, само че жителите на фамозната със студа си страна са най-големите фенове на топлината. Когато е студено на открито, руснаците се разхождат по тениски и къси панталони из къщи, защото за разлика от доста други неща, отоплението не им излиза скъпо.

 

Bright Side

 

Obekti.bg

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР