Не само гущерите могат да възстановяват опашките си или морските

...
Не само гущерите могат да възстановяват опашките си или морските
Коментари Харесай

Морските паяци могат да възстановяват цели части от тялото си

Не единствено гущерите могат да възвръщат опашките си или морските звезди крайниците. Според изследване, което може да проправи пътя за по-нататъшни научни проучвания в региона на регенерацията, има и морски паяци, които могат да възвръщат цели елементи на тялото си след ампутация, а освен крака.

" Никой не е очаквал това ", споделя Герхард Шолц от Университета Хумболт в Берлин, основен създател на проучването, оповестено в Proceedings of the National Academy of Sciences. " Ние бяхме първите, които демонстрираха, че това е допустимо. "

Добре документирано е, че доста типове членестоноги, като стоножки, паяци и други инсекти, могат да възвръщат крака след загуба.

" Раците даже могат автоматизирано да се отърват от крайниците си, в случай че бъдат нападнати ", споделя Шолц. " Те го заменят с нов крак. "

Това, което откривателите откриват при опитите си с дребните осемкраки морски паяци, е, че те могат да регенерират елементи от тялото, разнообразни от крайниците.

За задачите на проучването те ампутират разнообразни задни крака и задни елементи на 23 незрели и възрастни морски паяка и следят резултатите. При възрастните морски паяци не е следена регенерация на части от тялото, само че някои от тях са към момента живи две години по-късно. При младите екземпляри, въпреки това, се следи цялостна или съвсем цялостна регенерация на изчезналите елементи на тялото, в това число задната част на тялото, ануса, мускулатурата и елементи от репродуктивните органи. 90% от морските паяци оцеляват дълготрайно. Възстановяване на задната част на тялото е следено при 14 млади паяка, до момента в който нито един от възрастните екземпляри не е регенерирал.

Възможностите за регенерация варират в цялото животинско царство. Плоските червеи, да вземем за пример, могат да възстановят тялото си единствено от няколко кафези. Гръбначните животни, измежду които е и индивидът, на процедура нямат дарба за регенерация, с някои изключения, като да вземем за пример гущерите, които могат да възвръщат опашките си.

Шолц съобщи, че откритията могат да проправят пътя за по-нататъшни проучвания в тази област. " Има доста разнообразни типове, които могат да бъдат тествани по този метод ", сподели той.

Следващата стъпка може да бъде да се открие механизмът, който стои зад израстването. " Можем да се опитаме да открием на клетъчно и молекулярно равнище какво демонстрира регенерацията ", сподели той. " Може би са забъркани стволови кафези, които са недиференцирани кафези, които могат да одобряват нова форма и орис? В последна сметка може би механизмите, които откриваме при членестоногите, могат да оказват помощ за здравното лекуване на загубата на крака или пръсти и така нататък при хората ", сподели Шолц. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР