Не само Facebook е продавала лична информация на свои потребители

...
Не само Facebook е продавала лична информация на свои потребители
Коментари Харесай

И Twitter продал база данни на Cambridge Analytica

Не единствено Фейсбук е продавала персонална информация на свои консуматори - става известно, че същото е правила и мрежата Twitter.

Компанията Twitter e предоставила достъп до данни на свои консуматори на Cambridge Analytica - компанията, получила персонална информация на минимум 87 милиона души от Фейсбук - които по-късно са били предадени на политическа консултанска компания без знанието и единодушието на потребителите, заяви организация Bloomberg. Cambridge Analytica е работила за президентската акция на Доналд Тръмп през 2016 година

Заради този случай обществените медийни компании са подложени на сериозен надзор поради известията, че Фейсбук не е съумяла да отбрани поверителността на данните на своите консуматори. Фирми като Twitter обаче имат достъп до по-малко персонална информация, в сравнение с Фейсбук.

Александър Коган, който сътвори тест за личността във Фейсбук, с цел да събере информация, употребена по-късно от Cambridge Analytica, e основал свое лично комерсиално дружество - Global Science Research (GSR). Тази компания е получила достъп до голяма база обществени данни от Twitter - постове, оповестени в продължение на месеци, единствено за един ден през 2015 година, съгласно Twitter. Компанията на Коган платила за този достъп, споделят от Twitter в формалното си известие, без да прибавят повече елементи.

" През 2015 година GSR имаше еднократен достъп до случайна извадка от обществени известия в границите на петмесечен интервал - от декември 2014 година до април 2015 година Въз основа на последните отчети организирахме лична вътрешна инспекция и не открихме достъп до частни данни за хора, които употребяват Twitter ", декларират от компанията в отговор на питане на Bloomberg.

Twitter отстрани Cambridge Analytica като рекламодател.

Twitter дава на избрани компании, разработчици и консуматори достъп до публични данни посредством интерфейси за програмиране на приложения (API) или програмен продукт, който изисква и дава информация. Компанията продава данните на организации, които постоянно ги употребяват за анализиране на събития, настроения или обслужване на клиенти.

Корпоративните клиенти получават най-широк достъп до данни, който включва последните 30 дни на блогове - или достъп до туитове още от 2006 година За да получат този достъп, клиентите би трябвало да обяснят по какъв начин имат намерение да употребяват данните и кои ще бъдат крайните им консуматори.

Постъпленията от " Лицензиране на данни и други доходи " на Twitter са нарастнали с към 20% до 90 млн. $ през първото тримесечие на 2018 година

След президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година, набъбнаха рецензиите към неуспеха на Twitter да предотврати дезинформация и злоупотреби на платформата му. През първото тримесечие компанията отстрани повече от 142 000 приложения, свързани с Twitter API, които бяха групово виновни за повече от 130 милиона " нискокачествени " туита през интервала. Компанията също по този начин ограничи опцията на потребителите да правят координирани дейности в няколко профила.

Кой е Александър Коган

Около 270 000 души са изтеглили приложението на Kogan за тест за личността, което споделя и информация за хората и техните другари, трансферирана след това на Cambridge Analytica.

Коган е съветски психолог, който изследвал рискови личностни характерности - психопатия, егоизъм и макиавелизъм, и до каква степен те са свързани с нападателно държание в интернет. Той е бил съветник на екип от Санктпетербургския държавен университет, който проучвал тази мрачна триада. " Искахме да открием тролове, с цел да подобрим по някакъв метод живота на хората, уязвени от тях ", описа преди време една от сътрудничките пред организация Reuters.

По-късно Коган стартира да преподава и в университета в Кеймбридж, и създава въпросната личностна анкета във FB. Приложението, с което е била осъществена, е събирало детайлности за приятелите на хората, които са я попълнили, в обществената мрежа - без тяхното познание или единодушие.

Тези данни били употребявани за основаване на ориентирана цифрова рекламна акция в поддръжка на кандидатурата на Доналд Тръмп за президент на Съединени американски щати, призна изпълнителният шеф на Cambridge Analytica, CA Александър Никс пред репортера под прикритие на английския Channel Four News преди няколко седмици. /clubz.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР