Не само бюджетът на столицата напряга отношенията между ГЕРБ и

...
Не само бюджетът на столицата напряга отношенията между ГЕРБ и
Коментари Харесай

Д-р Александър Симидчиев: Има проблем с конкурса за директор на „Шейново“

Не единствено бюджетът на столицата напряга връзките сред ГЕРБ и ПП-ДБ в София, само че и състезанието за шеф на болница „ Шейново “.

Това разяснява в студиото на „ Добро утро, Европа “ доктор Алекандър Симидчиев – народен представител от ПП-ДБ и заместник-председател на Здравната комисия в Народното събрание.

„ Когато има неща, които не са направени по разпоредбите, няма по какъв начин да ги поддържаме. Трябва да има чуваемост. Беше отказано едни протоколи от решенията за състезанието за шеф на „ Шейново “ да се дадат от шефа на здравната комисия в Столична община на нашите представителите в СОС. Това приказва, че има проблем “, сподели доктор Симидчиев.
Искаме да сме сътрудници (с ГЕРБ – бел. ред.) транспарантно и по закономерен метод. Няма по какъв начин да си сътрудничим за непрозрачни неща.
По думите на доктор Симидчиев има задоволително необятна поддръжка за конституционните промени , в това число за това съдийската гилдия във Висш съдебен съвет да има доста по-голяма автономия и да се увеличи отчетността на прокурорите.

„ Ще поддържаме всички хрумвания, които ще доведат до по-добро действие на правосъдната система, без значение от коя партия идват “, акцентира депутатът.

Според доктор Симидчиев неналичието до неотдавна на законова регулация на телемедицината е било огромен проблем.

„ Така не можеше да има правни последствия от нейното упражняване, като да вземем за пример тя да може да бъде реимбурсирана от НЗОК “, уточни той.
Въвеждат се правила, както за средствата на реализиране, т.е. платформите, през които се реализира телемедицината, по този начин и по отношение на това кои могат или не могат да я практикуват.
За да практикува някой телемедицина, той би трябвало да е дееспособен доктор по хуманна или дентална медицина и да е регистриран в съответната професионално-съсловна организация в България.

„ Който желае ще може да направи такава платформа. Вменяваме задължението на Изпълнителна организация „ Медицински контрол “ да управлява качествата и условията на всяка една от препоръчаните платформи и когато те бъдат регистрирани по съответния ред и се знае, че няма да има приключване на данни от там, тогава тези платформи могат да бъдат употребявани от случаен дееспособен доктор, стоматолог или медицински експерт, който желае да доставя такава услуга “, изясни доктор Симидчиев.

„ Имаме научни данни, че когато става въпрос за първа помощ, опцията хора без подготовка да я окажат, може да избави живот , до момента в който в случай че те нямат право да го създадат, може да се въздържат, което да докара до загуба на живот. Няма по какъв начин до всеки дефибрилатор да има медицински експерт “, разяснява още той.

Вижте целия диалог във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР