Не само Black Friday а надписи за Black Weekend и

...
Не само Black Friday а надписи за Black Weekend и
Коментари Харесай

Черен петък по света - у нас и черен уикенд, и черна седмица

Не единствено Black Friday а надписи за Black Weekend и Black Week могат да се видят по магазините в центъра на София, съобщи кореспондент на БГНЕС.

В центъра на София да вземем за пример магазините примамват с атрактивни понижения, които с изключение на с друга дълготрайност са и с друг % на понижение. Надписите по витрините канят с понижения от – 10%, та даже и от до -50%, -70%.

Експертите на Комисията за отбрана на потребителите предлагат на хората да пазарят с „ нараснало внимание ” и дадоха практични съвета. Сред тях и този, че акцията „ Черен петък ” не може да е единствена причина да купите! Освен това високият % отстъпка не е гаранция, че пазарувате преференциално! Обмисляйте всяка покупка и не вземайте в придвижване решения да си купите нещо, единствено тъй като е понижено. Не оставяйте качеството на стоката на назад във времето!

„ Може би е значимо да кажем на хората, когато пазарят, защото черния петък в България се обрисува не като един ден, а като малко по-продължителни интервали, в които има друг вид понижения, да не се изкушават единствено по-високия %, който е разгласен, в случай че е допустимо да вършат съпоставки, в това число когато пазарят и в интернет на предложения със подобен темперамент от разнообразни търговци и да гледат най-много цената. Защото % си е %, само че в последна сметка всеки от нас заплаща цената на това, което си купува и е значимо да сме изцяло наясно, че тя е фактически преференциална и можем умерено да създадем плануваната покупка ”, сподели ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

Проверки и по време на черен петък и преди, а и по-късно ще вършат от КЗП. „ За да можем да установим, че са били налице някакви нарушавания, ние трябваше да следим пазара преди старта на самата акция, да следим динамичността на цените, с цел да установим дали обявените проценти остарели, нови цени, понижения, промоции всичко това подхожда на истината, а не просто опит потребителите да бъдат въведени в заблуждения и принудени да си купят не чак до там преференциални неща, които пък нормално се оказва, че не са и чак толкоз нужни ”, изясни Маргаритов. За нелоялна комерсиална процедура комисията може да наложи санкции до 30 000 лева при в началото нарушаване, в случай че пък същото нарушаване търговецът е направил в разстояние на една година от първия случай, тогава глобата може да доближи и до 50 000 лева „ Обикновено в последните години когато сме установявали нарушавания по време на подобен вид акции, съответно по време на черния петък е ставало въпрос точно за нелоялни търговски практики за подправени понижения, за нереални проценти, за нещо, което ние назоваваме понижение в понижението, т.е. търговците вършат машинален общ брой на едно или повече понижения на цената, като събирайки тези проценти, те основават у потребителя неправилното усещане, че стоката по отношение на последната продавана цена е понижена с този висок %, а в действителност може да става въпрос за доста по-дълъг интервал от време и за неколкоктратно намаление на цената ”, изясни Маргаритов.

Потребители описаха за друг собствен опит с черния петък. За едни е разочароващ, за други пониженията са действителни. Борислав, да вземем за пример, който е работил близо 10 години в Германия счита, че там Черния петък има напълно различен темперамент. В България, неговите наблюдения демонстрират, че стоките, които се продават на Черен петък, са нормално създадени, или направени, или залежали от хранилища особено за тази цел. „ Това не са естествените артикули, които са по магазините в друго време на годината ”, споделя мъжът и е безапелационен, че не е действителен черния петък за стоките за необятно ползване – за облекла, обувки. „ За електроника не бих могъл да каже, може би там се прави някакво отчасти понижение, само че другояче другите артикули една замяна на понятието Черен петък ”, сподели Борислав. Оксана призна, че е разочарована. Тя се е надявала да имало същински Черен петък, само че защото нямало, разочаровала се е и си купила това, което желал на същинските цени. Заради това, че не е в България постоянно, а в Мароко, Антоанета не пазари постоянно на Черен петък. Според нея има потребност от такава самодейност, тъй като когато има действителни понижения може когато си изберете нещо, да си го купите по-евтино. Тя да вземем за пример е направила по този начин. Преди няколко дни е харесала дреха и през днешния ден купува. Намалението е било от 30 %, което съгласно нея е действително.

Реални понижения са безапелационни, че имат в магазина за облекла на Павлина в сърцето на София. Тя е притежател и продават италианска стока, както споделя с доста усет и предпочитание избират всеки един продукт в техния магазин. „ Включихме се, тъй като първо това е традиция по целия свят, към този момент доста публикувана и в България, като жест към нашите клиенти. Те са главно работещи дами, които са ангажирани през седмицата и в работния ден, по тази причина взехме решение да бъде цяла седмица и в тази връзка направихме Black Week, като имаме понижения до 50% - безусловно действителни. 30% имаме на настоящата есен-зима сбирка и 50% на продукти, които са от други сезони ”, сподели младата дама.

А другояче в деня на така наречен Черен петък се чака скупчване на авто поток край моловете и огромните магазини, органите на реда поучават пътуващите да избират различни направления. От полицията припомниха, че постоянно огромните търговски здания, в които се концентрира събирането на доста хора, са обект за причинителите на джебчийските обири, които в множеството случаи се възползват от невниманието на клиентите и слабия надзор върху персоналните им движимости, с цел да лишават пари, документи и мобилни телефони. От ГДНП припомнят на потребителите на интернет да не се доверяват на уеб сайтове, на които не е посочено съответно юридическо лице и ЕИК на компанията. Засилена зоркост е нужна при извършване на покупки в новосъздадените уеб сайтове. Особена зоркост е нужна, в случай че в уебсайт, представящ се за български, е посочена задгранична сметка за заплащане. ГДБОП предизвести за лъжливи уеб сайтове по време на “черния петък ” и идните Коледни и новогодишни празници. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР