Не само българската политическа сцена е разтърсена от скандали. Четири

...
Не само българската политическа сцена е разтърсена от скандали. Четири
Коментари Харесай

Чешки политик, обвинен в сексуално насилие: Как реагира обществото в Чехия

Не единствено българската политическа сцена е разтърсена от кавги. Четири месеца преди знаковите за Чехия парламентарни избори името на Доминик Фери, най–младият проевропейски водач в страната бе забъркано в обвинявания за полово посягане над студентки. Така той бе изключен от партията

Джаз музикант и квалифициран юрист. Емблематична прическа, невиждана известност в обществените мрежи и доверие от младите гласоподаватели. Тази композиция оказва помощ на 21-годишния Доминик Фери освен да стане най–младият член в парламентарната история на Чешката република, а и на центристката партия TOP 09 да се снабди с нужните 5 % за парламентарна квота на последните избори в страната.

„ Той стартира политическата си кариера още на 18-годишна възраст като общински консултант в родният Тепличе. От самото начало е извънредно атрактивен за младите, предизвика ги освен да гласоподават, само че и да бъдат заинтригувани към политическия живот “, споделя Каролина Томашкова, публицист.

През април 2019 година по време на винена дегустация Фери попада в болница след нахлуване с расистки подбуди. Общественият отзив го трансформира в един от най–обещаващите проевропейски политици в Чехия. До преди седмица, когато политическата му кариера се раздруса от непредвиден скандал: 24–годишният Фери бе упрекнат в полово принуждение от осем анонимни студентки, които настояват в своите показания, че държанието му е " обществена загадка " от месеци.

„ Мисля, че най–силната страст е просто отчаяние, обществото не е озлобено или с расистки подбуди, само че е сигурно към този момент не желаят да имат нищо общо с него “, споделя Каролина.

Въз основа на публични данни , единствено 5% от дамите в република Чехия са подготвени обществено да заявят , че са били жертва на полов тормоз , мислите ли че това ще се промени след абсурда към Доминик Фери ?

- Вече се следят обилни промени, управляващите приготвят закон, който ще носи по-тежки последици при полово принуждение. Да, има забележими стъпки към по–голям публичен отзив, само че сигурно не можем да приказваме за нова чешка вълна на " Metoo ". Това не се случва, по–голяма част от дамите в Чехия към момента се срамят да афишират обществено, че са били насилвани.

Фери е част от консервативно–либералната партия ТОP 09. Каква беше политическата реакция от страна на партията?

- Eдинственият, който се опита да отбрани Фери след обвиняванията - беше почетният ръководител на ТOP 09 Карл Шванценберг. Но водачът на партията Маркета Пекарова се извини обществено за абсурда и оптимално бързо приключи участието на Фери в партията.

До каква степен това ще промени политическата картина в страната?

-Бих споделила, че сигурно политическата картина в страната ще се промени, тъй като консервативно–либералната партия несъмнено нямаше да доближи до Народното събрание без Доминик Фери. Очаква се доста младежи да пренасочат гласовете си към " Международната пиратска партия “ на изборите през октомври. Тук желая обаче да прибавя още нещо, в страната няма единствено публичен потрес, част от обществото е на мнение, че точно времето няколко месеца преди значими избори основава подозрение за достоверността на изказванията за полов тормоз.

През последните дни в обществените мрежи се появи фотография на Доминик Фери с подстригана коса, само че до момента той избира да резервира безмълвие и не е дал публично изказване към абсурда.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР