Не само България - целият ни регион ще спечели, ако

...
Не само България - целият ни регион ще спечели, ако
Коментари Харесай

Радев: Целият ни регион ще спечели, ако процесите на демократизация в РСМ станат необратими

Не единствено България - целият ни район ще завоюва, в случай че процесите на демократизация в Република Северна Македония станат необратими. Това уточни президентът Румен Радев по време на церемонията, на която президентът връчи български документи за идентичност на Любчо Георгиевски и Благой Шаторов. „ И в случай че никой не преследва, малтретира, съди и стреля по някого единствено тъй като е българин “, добави Радев, представен от Българска телеграфна агенция.

Вписването на българите в Конституцията на РСМ - наедно с другите нации и практическото гарантиране на тяхното пълноправие, е неотменимо условие на Европейски Съюз и наложително изискване за начало на договарянията за участие, напомни Румен Радев.

Българската страна стои зад своите жители и ще пази техния живот, достолепие и права с всичките си институции, съобщи Радев. Според него това е дълг на всяка цивилизована страната, както и дълг на РСМ, която твърди, че „ участието в Европейски Съюз е действителна цел “.

Президентът уточни, че за него е привилегия да удостои с български документи за идентичност двама наши сънародници – „ чиято родолюбива активност и храброст подсетиха на цяла България, че стоманеният светилник на българското родолюбие в никакъв случай не е угасвал в прилежаща Република Северна Македония и че хилядолетната българска просвета и историческото ни завещание в Македония са незаличими и ще не престават да будят мозъците и сърцата на българите “.

Румен Радев сподели на Любчо Георгиевски и Благой Шаторов, че през днешния ден те стават жители освен на България, само че на Европейския съюз (ЕС). „ Вярвам, че като жители на Европейски Съюз Вие ще продължавате да отстоявате Вашата идея за отбрана на човешките права и правилата на демокрацията, върху които се гради модерна обединена Европа “, сподели президентът на двамата. Президентът им пожела да бъдат все по този начин почтени жители на РСМ и да служат за образец на обществото и институциите.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!      

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР