Не само България се вълнува от случай с двойно гражданство

...
Не само България се вълнува от случай с двойно гражданство
Коментари Харесай

"Не ни трябва български кмет" - предизборната битка в Скопие загрубя

Не единствено България се вълнува от случай с двойно поданство в навечерието на решаващи избори - в Северна Македония претендент с късмет да бъде идващият кмет на Скопие се забърка в скандал.

Чуждият паспорт, поради който претендентът на ВМРО-ДПМНЕ Данела Арсовска обаче е посочена с пръст, е български.

При това зад офанзивата стои не партията, по чието време на власт връзките със София бяха достигнали допустимо най-ниска точка, а ръководещите социалдемократи на премиера Зоран Заев, който дълго наричаше българите " братя " и който би трябвало да търси дружно с България решение за излаз от блокажа на евроинтеграцията.

Опасно висок залог

" Ще подам оставка, " в случай че Арсовска завоюва изборите в Скопие,. Той един път подаде оставка - откакто Франция наложи несъгласие на началото на договаряния през 2019 година, - а новата му поръчка следва първия тур на локалните избори, резултатите от които.

В последните дни, в поддръжка на настоящия кмет, Петре Шилегов (СДСМ), потегли и акцията против Арсовска, водена с плакати и апели в интернет: уверения, че претендентът на ВМРО-ДПМНЕ има българско поданство.

Депутатът от СДСМ Славянка Петрова даже разгласява копие на персонална карта, която се твърди, че е на Арсовска. Кандидатът на опозицията отхвърли. В платформата на българското Министерство на вътрешните работи за инспекция на документи обаче номер като инструкции не съществува.

За разлика от този документ уеб сайтът на Министерство на вътрешните работи открива Ангел Арсовски - брачен партньор на Данела, чийто документ, съгласно заложените данни, е годен. СДСМ използваха случая, с цел да уверят, че Арсовска " лъже жителите ", сподели Петровска. Самата Арсовска посрещна с неразбиране офанзивите против себе си и с думите, че в никакъв случай не е била член на партия (тя фактически единствено бе подкрепена от ВМРО-ДПМНЕ).

" Кмет на Петрич "

ВМРО-ДПМНЕ бързо отбрани Арсовска, като разгласи, че изказванията на СДСМ са потвърдена неистина. Арсовска свърза акцията с увереността и на Шилегов, и на Заев, че тя ще завоюва в неделя.



Кампанията против " унгарския консул с българско поданство " (Арсовска фактически е заемала посочения пост) не завърши тук. СДСМ първо употребява плакати, на които върху надписа " кмет на Скопие " до изображението на Арсовска написа " кмет на Петрич ", с българското знаме.

" Не е значимо дали е българска, по-важното е, че крие и лъже, " различен афиш на страницата на СДСМ, оповестен преди съвсем денонощие.



Кулминация на този развой, два дни преди деня за размисъл, бе от Петровска афиш с лика на Арсовска и надпис: " Ще изляза, ще гласоподавам! На Скопие не му би трябвало български кмет! " (последната дума евентуално е употребена с отрицателен нюанс, доколкото в македонския нормалната за този пост е " градоначалник " ).

СДСМ също разгласиха плаката, само че след това той бе заличен.

Поне два казуса

Когато изказванията за съществуване на българско поданство, побърза да се разграничи от засегнатост само че " българска " линия с аргумента, че " не е значимо Данела по какъв начин се усеща, Северна Македония е татковина за всички ", а казусът е в неискреността. Настоя, че съгласно уеб страницата на Министерство на вътрешните работи и картата на Арсовска била годна (на показаната персонална карта написа " Даниела ", а не " Данела " ).

"Ако Данела лъже и крие за българското си поданство, можете да се замислите защо друго крие и лъже. "
Славянка Петрова,
народен представител, СДСМ

" Г-жо Арсовска, още какъв брой секрети криете... от кои подбути поискахте българско поданство? За чии ползи работите, " бе и в профила на СДСМ през вчерашния ден след обяд, в което се повтори изказванието, че тя е " апаратура на (Никола Груевски) от Будапеща ". Бившият министър председател избяга там през 2018 година В идната обява СДСМ: " Данела Арсовска е непозната апаратура - Скопие няма да го води маджарски консул с българско поданство. " Тук намекът явно не визира единствено Унгария.

Кампанията в това време разсъни неразбиране у доста консуматори на обществените мрежи и в България, и в Северна Македония. Десетки хиляди жители на югозападната съседка на България са получили български паспорти. Сред тях има членове на не една партия.

Възникват два въпроса. Първо, по какъв начин ръководещите чакат - с първия доказуем без съмнение случай на потребление на " антибългарска карта " и втълпяване на ненавист в предизборната акция - по-късно да седнат на масата за договаряния с България? Скопие тона през днешния ден и към публична София, като загатна за интервенция в на българските управляващи в македонската вътрешна политика посредством и изиска България да се покаже " готова за разговор ".

Второ, в профила на СДСМ плакатите са " срещу " Арсовска, а не " за " Шилегов. Предстои да се види резултатът от акция, която в последните дни стана изцял отрицателна, вместо да акцентира свършеното от досегашния кмет.

Кампанията - водена в прочут смисъл за сметка на България - обаче добре обрисува настроенията в Скопие след дълго продължаващ спор със София и в навечерието на избори, които към този момент рискуват да прекроят политическата карта.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР