Не само 2023, но и следващите 4-5 години, ще бъдат

...
Не само 2023, но и следващите 4-5 години, ще бъдат
Коментари Харесай

Любчо Нешков: Да вдигнем глава, България ще успее

Не единствено 2023, само че и идващите 4-5 години, ще бъдат основни за бъдещето развиване на България. Въпреки сложния и нескончаем преход от тоталитарната комунистическа тирания към свободния пазар и многопартийната народна власт, България си извоюва почтено място в фамилиите на най-големия стопански, политически и боен съюз. За разлика от всички свои съседи, София изрично се опълчи на разрушителния сръбски шовинизъм, който докара до най-кръвопролитната война в Европа след 1945 година.

През последните три десетилетия имаше и неточности. Някои от тях с тежки последици довели до огромна икономическа имиграция на близо 2 млн. българи. Липсата на почтено систематизиране на националните благосъстояния, както и отсъствието на търсенето на отговорност за унищожаването на банковата система, незаконната приватизация и основаването на монополи сътвори тежки разделения в обществото.

Тежки провали върху съзнанието и самочувствието на жителите докара самоцелната опозиционност на избрани политици. Твърденията, че сме мафиотска, незаконна страна нанесе съществени провали и върху външнополитическия имидж на страната. Отлагането ни за участие в Шенген е типичен образец за това.

Със сигурност няма нито една страна по света, която сама да финансира в чужбина изявления против себе си и политици, които да се гордеят като евродепутати, че са определили страната ни като завладяна от мафията.

Да напомним наводненията в Италия, които бяха породени от противозаконна сеч и нелегално строителство.

Какво да кажем за гъркинята Кайли, която провокира най-големият корупционен скандал в международен мащаб. Но, нито Италия, нито Гърция, се самоопределиха като мафиотски и корумпирани страни.

Демографският проблем, няма да бъде решен посредством капсулиране и прояви на първичен шовинизъм.

България има съумели българи, както по света, по този начин и в страната. Такива има в медицината, в образованието, в спорта, културата, IT-сектора, бизнеса. Българският преподавател не е елементарен, българският доктор не се продава за 50 лева, българският служител на реда не те стопира единствено, с цел да ти вземе 20 лева

Да, ние медиите носим виновност за тази деструктивна и разрушителна агитация, която се трансформира в публична и институционална идеология. Преди медиите обаче са държавните институции, които " осведомят в детайли всяка заран за хванатия дрогиран служител на реда, подкупен доктор, безхаберния преподавател или пък за дрогираните ни водачи ".

На върха на пирамидата в обществения живот стоят политиците. Много постоянно от тях зависи по какъв метод ще ни тръгне денят. Със самочувствие или с меланхолия.

За да бъдат сполучливи политиците имат потребност от жители изпълнени с позитивна сила, с готовност за триумф и с подготвеност за всеотдайност за богатството на своите близки, а по този метод и на родината. А, тя не се реализира нито с деструктивна сила, нито пък с лесна облага от хазартни игри и залози.

Ако погледнем обратно във времето, даже и към не толкоз далечното минало, 100-150 години обратно ще забележим, че страната ни е била във войни, претърпяла е национални произшествия, изискванията за живот са били в пъти по-трудни от днешните, само че сме вървели напред. Днес няма причина да сме толкоз нещастни, да се оплакваме от този или оня. Никога в близкото ни минало не сме имали такава опция да бъдем чути, подкрепени и сполучливи.

Успехът зависи от всички нас. България заслужава водачи, които ще се водят не от партийните и персоналните ползи, а от тези на страната. Само по този начин и най-трудните решения ще получат поддръжка, а гласът ни ще се чува все по-надалеч. /БГНЕС

------------

Любчо Нешков, Агенция БГНЕС.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР