Не съм видяла проекта на Румен Радев за нова конституция.

...
Не съм видяла проекта на Румен Радев за нова конституция.
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Не съм видяла проекта на Радев за нова конституция

Не съм видяла плана на Румен Радев за нова конституция. Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова в изявление за " Офанзива с Любо Огнянов " по " Канал 3 ".

Категорично президентска република не би трябвало да има, съобщи Йотова. Тя акцентира, че е уверен парламентарист и постоянно е считала, че няма по-добър модел за ръководство от сегашния, без значение от мнението на хората за партиите.

Йотова означи, че доста мъчно се прави субординацията сред президента и двете камари на Народното събрание, както е във Франция. Всичко става по-мудно. Времето на президентските републики от дълго време е отминало, е нейното мнение.

По отношение на отчета на Европейската комисия за страната ни, вицепрезидентът разгласи, че не е сюрпризирана от него. Констатациите ги има през всичките 13 години, откогато сме в Европейски Съюз и има припокриване сред мониторинга и отчета. Илияна Йотова счита също, че при общите отчети за върховенството на закона, мониторингът не би трябвало да съществува, а щом констатациите са същите, то мониторингът не е извършил своите задания.

" Скептична съм във връзка с бъдещи резултатати, в случай че тези отчети останат в същия тип. В отчета няма рекомендации, няма поръчка за законодателна уредба. Констативността не носи никакви изгоди. Мониторингът можеше да падне предходната година, само че не доближи един глас, поради отсъстващ български евродепутат. "

По отношение на резолюцията за България, която комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи одобри с 35 на 30 гласа, Йотова напомни, че това не е първият спор за обстановката в България и това не е невиждана резолюция. Подробен документ е въпреки всичко и демонстрира познаване на процесите в България. Тя е изрично несъгласна с текстовете вътре за " македонската нация ", които съгласно нея би трябвало да отпаднат, тъй като това е несъществуващо събитие. Вицепрезидентът напомни, че в българската Конституция не съществуват етнически малцинства.

Йотова изрази позиция, че прокуратурата под никаква форма не би трябвало да бъде част от изпълнителната власт. Тя сподели, че целият спор за прокуратурата е почнал от метода, по който се избира основният прокурор. " Ако се промени конституцията и това остане същото, значи нищо не сме създали. Нека не се вършат закони за съответната персона. Изборът на основен прокурор би трябвало да е транспарантен. "

Инициативата " Будната България ": " Колкото по-добре върви разговора с българите зад граница, толкоз по-добре и за живеещите тук. На такива празници (като Деня на Будителите), те ще бъдат поканени да кажат по какъв начин намират своята България, където и да се намират по света. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР