Не съм сигурна, че може да се определи нещо като

...
Не съм сигурна, че може да се определи нещо като
Коментари Харесай

Журналист пред Дарик: Дезинформацията се повтаря и от парламентарната трубина

„ Не съм сигурна, че може да се дефинира нещо като най-голямата неистина, имаше няколко тематики, по които се въртяха дезинформационни послания. Годината стартира с дезинформация за пандемията, имунизациите от Ковид-19, най-много за състава им, които съгласно някои издания повреждат имунитета или имунизираните имат по-нисък имунитет от другите. “ Това отговорижурналистът от Factcheck Bulgaria Мина Киркова на въпрос в„ Кой приказва “ по Дарик радиокои бяха най-големите неистини през 2022 година.

Според нея още по-сериозно е станало, когато светът е бил облъчен от дезинформация при започването на войната в Украйна.

„ В началото на войната посланията за Ковид и инвазиятасе припокриваха. Като да вземем за пример, че Русия е разрушила биолаборатории на САЩв Украйна, за това няма потвърдена истина “, разяснява още Киркова.

Тя даде за образец и това по какъв начин се е разпространявала доктрина в обществените мрежи, че „ Съединени американски щати хипотетично ще могатдаизвършват опити на територията на България с биолаборатории или че украинци са изгорили живи българи през 2014 в Одеса - това не е правилно “, подчера тя, като добави, че още по-лошо е това, че такава „ дезинформациясе повтаря и от парламентарната естрада и от настоящи политици. “

Лъжа, обвързвана с това, че Украйна не съществува, продължава да се популяризира и до през днешния ден, добави журналистката.

„ За това се говореше доста, незабавно откакто стартира войната, то беше публикувано и като публична позиция от Кремъл, тогава се приказва за това, че Украйна не е записала границите си такива, каквито са сега, което не дава отговор също на истината. “

Тя обърна внимание и на това, че се употребяват доста постоянно хипотетични и самостоятелни публицисти, които поддържат тези на Кремъл.„ Много постоянно се оказва, че тези самостоятелни специалисти (лекари, хора, занимаващи се с наука) огромната част от тях се оказва, че имат директна връзка с Кремъл и по някакъв метод са финансирани от Москва. “

На въпрос какFactcheck Bulgaria ревизира обстоятелствата, тя изясни, че е значимо кой от каква естрада популяризира дезинформация, какъв брой публично значима е тя. „ Изследваме и дезинформация в обществените мрежи. Твърдения, които са причислени като факт. Механизмът на инспекция зависи от съответната дума или изказване. Говорим за съответни тези, събития, хора, става въпрос за сериозна инспекция дали съответният човек е споделил и дали фактически го е споделил, кого е цитирал ".

„ Има обстановки, в които дезинформацията е съзнателно публикувана, с цел да нанесе вреда, както и други, при които става думаза неумешлено деяние, без да е имало инспекция преди този момент ", акцентира тя.

Мина Киркова прикани читателите да проверявати да не се доверяват на всичко, което четат.

Ако някой види нещо, което му се коства погрешно, може да се обърне към уеб страницата.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР