Не съм сигурен, че коалиционният модел се харесва прекалено много

...
Не съм сигурен, че коалиционният модел се харесва прекалено много
Коментари Харесай

Димитър Ганев: Меморандумът беше хазартен ход. На избори ГЕРБ ще запази актива си, а при ПП-ДБ ще има отлив

„ Не съм сигурен, че съдружният модел се харесва прекомерно доста на хората. Съюзите в предишното не бяха известни. Сегашната сглобка потегли без никакъв възторг като поддръжка. Сега тя е към 20% - колкото в сложните интервали на тройната коалиция, на кабинета на Орешарски, държавното управление на Костов, даже на Виденов. Ако продължат по този начин нещата, или имаме и последващо такова държавно управление, не изключвам обществото още веднъж да изиска месиански модел. Да конфигурира следващия избавител - не в мащаб като при Сакскокбурготтски и Борисов, само че по-голям, в сравнение с при Трифонов и Петков “.

Това разяснява пред „ Сега “ политологът Димитър Ганев.

Той прецизира, че над 90% от електората на ПП-ДБ поддържа държавното управление, само че самият електорат понижа с към 1/3 от вота през април 2023 година

„ Немалка част от техните гласоподаватели бяха стимулирани от анти-ГЕРБ реториката. При осезаемо електорално разбъркване, да вземем за пример ГЕРБ да задържи поддръжката от април 2023 година, а на ПП-ДБ да спадне, може да настъпи разбъркване вътре в обединението, нов баланс посред им. Но това никога не значи рухване на самата власт. Нито една от ръководещите обединения няма интерес от предварителни избори. Нито една от тях няма да завоюва по-висок резултат. Нито една няма вид за различно партньорство. Трето, както загатнах, ами в случай че на новите избори се яви нов индивид? Сметката ще излезе без кръчмар “, споделя анализаторът от „ Тренд “.

Но прецизира, че има разлика сред „ Никой няма интерес от избори “ и „ Няма да има избори “.

Димитър Ганев счита, че с меморандума на ПП-ДБ се прави опит за договаряния преди ротацията.

„ Бих нарекъл меморандума документ с неочакван темперамент - наличието му е оптималното, което ПП-ДБ може да изиска - за да получи част от него. Но се получава огромно напрежение, което не се управлява. Изричат се тежки думи. Меморандумът в последна сметка е хазартен ход. Защото в случай че сте стигне до избори, ГЕРБ евентуално ще резервира актива си от април 2023 година Движение за права и свободи - също. При ПП-ДБ ще има отлив. Ще би трябвало още веднъж трите, или най-малко ПП-ДБ и ГЕРБ, да седнат на договаряния. Но тежестта на ПП-ДБ ще е несравнимо по-малка. А ГЕРБ са в правото да недоволстват. ПП-ДБ оферират да се дели властта 50 на 50 от настоящия миг нататък като база. Но сегашният миг е 90% надзор на ПП-ДБ върху изпълнителната власт. Какво остава да се дели? ГЕРБ отвръщат - добре, дано 50 на 50, само че не от този миг нататък, а по принцип “, изяснява той.

Според Димитър Ганев, без подозрение ГЕРБ са в по-силната позиция и за 9 месеца са постигнали главната си цел – излязоха от политическата изолираност, затвориха разделянето „ статукво-промяна “, станаха законен сътрудник.

„ Борисов може да си разреши по-съществен напън върху ПП-ДБ, да върви по ръба на скалата  - даже и да скочи в изборите. Предложението за съдружно съглашение е разумна стъпка. Негативите на партньорството с  ПП-ДБ към този момент са употребявани - по-добре е да има ясно написан механизъм за взимане на решение и стратегия за ръководство. На финала евентуално ще се реализира консенсус, само че надали някой има концепция по какъв начин ще наподобява той “, предвижда политологът.


 

FaceBookTwitterPinterest

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР