Не съм се месил този път в избора за кандидат

...
Не съм се месил този път в избора за кандидат
Коментари Харесай

Борисов си представял Данаил Кирилов или Емил Радев за главен прокурор

Не съм се месил този път в избора за претендент за основен прокурор, съобщи министър председателят Бойко Борисов в сряда, ден преди Висшият правосъден съвет да гласоподава единствения претендент за поста Иван Гешев. Борисов даде да се разбере, че това не е неговият претендент. Не желая да бъда двуличник, показа той в изявление пред бТВ и разясни, че в случай че е трябвало държавното управление да предложи основен прокурор, той щял да е от ГЕРБ.
Или щях да издигна Емил Радев, или Данаил Кирилов – това са юристите, на които държа в ГЕРБ, само че казахме, че няма да издигнем наша кандидатура, тъй като е неприемливо да сложим партиен претендент, разясни Борисов.
Той и преди е задавал риторично въпроса какво би станало, в случай че държавното управление бе издигнало евродепутата Емил Радев. Сегашното конкретизиране, че другият му приближен претендент е правосъдният министър Данаил Кирилов, удостоверява, че министър-председателят не може да си показа по какъв начин номинира самостоятелен претендент – някой влиятелен правист, да вземем за пример.

Законът споделя, че прокурорите предлагат и излъчват претендент за прокурор, тъй че ги оставих: каквото си изберат, това е, добави министър председателят. Законът обаче дава право и на правосъдния министър да номинира претендент, само че държавното управление се отхвърли.
Говорейки по какъв начин не се е месил за основен прокурор, повтори Борисов и даде следната прилика: направихме Мая Манолова и видяхте какво си причинихме – и на мен, на партията, и на Фандъкова.
Тя (Манолова -бел.ред.) твърдеше, че е аполитична, само че в този момент не е по този начин, няма повече да съм доверчив, добави Борисов.
По предложение на Христо Иванов избрахме Лозан Панов за началник на съдиите, по-късно предложи ръководител на Софийски градски съд, на най-големия съд в България, продължи министър председателят и означи: " Всичко, което е желано, е направено ".
" Протестите (срещу избора на нов основен прокурор-бел.ред.) са на една политическа партия. Ако се върнем обратно, измененията за избора на основен прокурор бяха направени от тогавашния министър на правораздаването Христо Иванов. Мисля, че това е двуличие ", сподели Борисов.
Що се отнася до последния отчет на Европейската комисия, предлагащ мониторингът върху България да отпадне, министър председателят разяснява, че сме изпълнили всички предписани инструкции и ограничения. Далеч съм от мисълта, че ние сме идеални. Проблеми има във всички страни членки на Европейски Съюз, сподели Борисов и добави: В доста страни се получават такива недъзи, да ги назовем.
Трябва непрестанно да се усъвършенстваме. А с отчета си Брюксел е споделил: " Стига сте ни занимавали с вас, седнете и си решете нещата ".

*Очаквайте детайлности


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР