Не съм съгласна с намалението на субсидията. С нея се

...
Не съм съгласна с намалението на субсидията. С нея се
Коментари Харесай

Цвета Караянчева: Субсидиите са нужни за малките партии

Не съм съгласна с понижението на дотацията. С нея се извърша действителна партийна активност. Какво би станало с дребните партии в противоположен случай? Вижте, тези дотации са за дребните партии, с цел да могат да развиват политическа активност. Ако се предложи в зала и се вземе като решение от парламентарната група, аз ще го взема поради. Разбира се, преди този момент би трябвало да се създадат и диспути по въпроса. Но с тези дотации се подсигурява успокоение за партиите, най-много за дребните такива.

Това показа в предаването "Шоуто на Слави " по bTV ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева по отношение на размера на партийните дотации.

,,По конституция министър председателят има пълномощия да предлага министри, които да го заместят, само че не е длъжен да идва в Народното събрание. Премиерът не може да седи непрестанно в Народното събрание. Президентът да вземем за пример също би трябвало понякога да участва в залата, само че го няма'', сподели Караянчева.

,,Аз съм вносител на промени в Наказателния кодекс по отношение на домашното принуждение, а не задържането до 72 часа. Това са две разнообразни тематики. В първия случай приказваме за посягане над дами и деца и даже съпрузи. Това не е целият Наказателен кодекс. Законът сега не работи в тази тенденция да преследва насилниците. Но не щеш ли към този момент вкарваме доста съществени санкции за това нещо'', добави още тя.

,,В момента няма по какъв начин да се купят 12 000 машини за гласоподаване. Ще има задоволително машинно гласоподаване, само че такива машини няма да има в чужбина, по пандизите, по корабите и така нататък Ще има машини в секции с население над 300 души, само че няма по какъв начин да има във всяка секция, защотто това би било финансово натоварващо'', посочи ръководителят на Народното събрание по отношение на машинното гласоподаване.

,,Електронното гласоподаване не е загърбено, ще го има със сигуронст. Проблемът на този стадий е, че не може да се подсигурява тайната на вота, нито до каква степен ще е сигурна системата, защото тя постоянно може да се хакне. Кое ни подсигурява да вземем за пример, че в някоя компания служащите няма да са подредени пред един компютър и да упражнят корпоративен избор? Вотът на нашите сънародници в чужбина е доста значим. Ще има електронно гласоподаване, само че дано има и съответните правила за сигурност'', разяснява Цвета Караянчева.

,,Законопроектите се внасят първо през Министерски съвет, а след това през комисии, където всеки има право в работна група да прави всевъзможни оферти. Ако има някакво подозрение дали някой текст е лобистки, постоянно може да се даде на Конституционния съд'', съобщи още тя.

По отношение на митингите Караянчева разгласи, че ненапълно те биват опорочавани поради намесата на основатели от Българска социалистическа партия. Когато почнеш да даваш мрачни прокоби за бъдещето, хората стартират да имат вяра в това.

,,Трябва да създадем условия тези хора да живеят по-добре. Вече имаме произвеждане, вложения, имаме действителна икономика'', уточни тя.

,,Председателят на съответната парламентарна група взема решение дали даденнароден представител да пристигна или да не пристигна. Това не зависи от мен. Нямам такова пълномощие. Това е честен и цивилен дълг'', отговори Караянчева по въпрос за какво депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски не участва постоянно в Народното събрание.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР