Не съм привърженик нито на Байдън, нито на Тръмп, обясних

...
Не съм привърженик нито на Байдън, нито на Тръмп, обясних
Коментари Харесай

Тролът

Не съм последовател нито на Байдън, нито на Тръмп, обясних. Но има нещо прекомерно любопитно, ослепителен подробност, който заслужава наблюдаване.  
Когато последователите на Тръмп, фрагментите обиколиха всички международни медии. На един от тях изпъкна внушителнa фигура. Тя, да напомня, наподобява по този начин:

Тази фигура, този човек, стоеше изтъпанен в Капитолия. Може би е имал безапелационни претекстове да е там, може да е нямал. Може е да фигура от първите дни на идна революция, може да не е. Може да е всичко: само че той, от плът и кръв, изглеждащ тъкмо по този метод, беше в Капитолия, предвождащ доста други. Когато, апропо, някой подиграва избрани типажи в българската политика, митинги, контрапротести, ледено хоро, е добре да си напомня този облик: до такава степен, най-малко, не сме стигнали. 
Това, мисля, е живата манифестация, въплъщението от плът и кръв, на оня вид не толкоз политика, колкото жанр на говорене, който Тръмп наложи. Тъй нареченото тролване, тролене, или казано другояче, погазването на елементарна логичност, такт и образование, заместени от гръмки прояви, които смесват истината с лъжа, разсъдък с неистина, коктейл от възторг и парадокс, който да се множи от стена на стена в Туитър и Facebook, с цел да окарикатури не Америка, не политиката, а нещо по-голямо и от двете: езикът.
Езикът на Тръмп изглеждаше като този човек. Той е произходящ, формиран от този език - негов успех. Големият неуспех на политиката от последното десетилетие е най-много в това: тролското говорене стартира да създава тролски облици, живи картини. Те бяха мейнстрийм, жанр, разказ, доста преди да нахлуят в Капитолия. Формираха се във времена, когато единственият метод да казваш нещо бе да го правиш по този начин, че да внасяш брутални разделения. Превърнаха всеки спор в нули и единици, в това дали си от нашите или не. Речта, словото, стана изтънчена детайлност, изроди се в бинарни отзиви, които скандират " Долу " и " Горе ", само че не могат да кажат нищо повече, тъй като това бе политически неизгодно. И последователно политиката, водена от обеднения език, сътвори нещо като обеднен уран. Анимация за възрастни, само че извънредно рискова. Това, което би трябвало да върви в South Park, върви по CNN. Но тъй като хуморът разчита на игра с подтекста, по CNN не е смешно. 
Разделението на жанровете е пред своя край. Жанрът е един. Троло-фантастика, троло-трилър, троло-криминале, троло-политика. Авторът на международната библиотека - не онази, за която бленуваше Борхес - е еднакъв. И наподобява по този начин.
Въпросният човек, станал прочут в обществените мрежи с прякора Шамана, е 32-годишният Джейк Анджели от Аризона. Той е едно от лицата на култа QAnon. Конспиративното придвижване поражда през 2016-2017 година и се гради на вярването, че Америка е ръководена от тайнствен кръг педофили и сатанисти, които държат в плен хиляди деца. QAnon смята, че единствено Доналд Тръмп може да спре педофилския кръг.
Автор: Райко Байчев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР